Flaggermuskaffe – det siste innen dyrisk dyr kaffe

Spytt fra flaggermus på Madagaskar skal visstnok gi en utrolig god kaffe.

Flaggermus henger i tre. Flaggermus på Madagaskar er glade i kvalitetskaffe. Foto: Colourbox.com

I det rike vulkanske jordsmonnet i Itasy på Madagaskar vokser det en sjelden og velduftende Bourbon-kaffe av typen Pointu. Den er ettertraktet både blant både flaggermus og mennesker.

Menneskene vil aller helst ha Bourbon Pointu-kaffen etter at flaggermusene har knasket på kaffebærene, melder Reuters. Etterspørselen etter Bourbon Pointu, en premiumvariant av Arabica, er allerede stor, og prisen er deretter. Flaggermuskaffe er enda dyrere; prisen er anslått til 220 euro per kilo. Flere av verdens dyreste og mest eksklusive kaffebønner har noe dyrisk over seg.

Flaggermuskaffe – eksepsjonell rund og myk 

Tilhengerne av denne kaffen sier at flaggermus-spytt gjør kaffen helt unik rund og myk, med en lang ettersmak. Hvorfor? Det sies at det oppstår en kjemisk reaksjon når flaggermusens fordøyelsesvæsker kommer i kontakt med utendørsluften. Dette setter sitt preg på kaffebønnene når flaggermusene tygger på dem.

Kaffebønder i mange kaffeproduserende land er på jakt etter sjeldne premiumbønner for å kunne øke inntektene sine i et globalt kaffemarked hvor prisene har falt dramatisk.

Fra Robusta til Arabica og flaggermuskaffe

Madagaskars kaffeproduksjon har tradisjonelt sett vært Robusta-bønner av lavere kvalitet til bruk i pulverkaffe. Tidligere var det få i Itasy-regionensom hadde noen interesse av kaffeproduksjon, men nå er det blitt levebrødet til mange, ifølge lederen av en lokal kaffegruppe.

Bourbon Pointu-bønnene er priset 50 ganger høyere enn Robbusta-bønnene, og litt flaggermus-spytt gjør dem enda mer eksklusive.

Det er bonden og landbruksgründeren Jacques Ramarlah som re-introduserte Bourbon Pointu-bønnene for Itasy-regionen. Han hentet dem fra den nærliggende øya Reunion. Det var også Ramarlah som introduserte flaggermuskaffen, etter å ha observert at flaggermus knasket på de beste bærene.

Store vekstambisjoner

I dag jobber Ramarlah med rundt 90 bønder, som sender ham bønner som skal foredles og markedsføres. Bøndene produserte to tonn Bourbon Pointu-kaffe i 2019. Dagens produksjon går først og fremst til fine lokale restauranter og hoteller.

Ramarlah har en ambisjon om å øke produksjonen til 20 tonn innen 2021. Eksporten vil blant annet gå til Japan. Flaggermuskaffe vil vel å merke bare være en liten del av produksjonen.

Costa Rica skal for øvrig ha en flaggermuskaffe som ligner på den fra Madagaskar.

Flaggermuskaffe: En kopp med hanker formet som flaggermusvinger.

Flaggermuskaffe bør vel serveres i en flaggermuskopp? Foto: Colourbox.com

Relaterte artikler