Weasel Coffee: Drittkaffe med smak av sjokolade

Weasel Poop Coffee er en av de særeste – og ikke minst dyreste – kaffeopplevelsene du kan ha.

Et sivett-dyr ligger på siden. Weasel-dyret er glad i røde, modne kaffebær. Foto: Colourbox.com

Weasel Coffee er en vietnamesisk variant av Kopi Luwak, som er kjent som verdens dyreste kaffe.

Også Weasel Coffee er en kostbar fornøyelse. Smaksopplevelsen skal imidlertid være utsøkt. Før bønnene blir brukt til å brygge kaffe, blir de spist av vietnamesiske sivetter, et mår- og kattelignende dyr i snikekattfamilien. Bønnene blir ikke fordøyd, og kommer dermed hele ut igjen.

Det vietnamesiske navnet på kaffen er cà phê Chồn, som på norsk kan oversettes til mink-kaffe.

Weasel Poop Coffee med smak av sjokolade

Det er bare fruktkjøttet rundt kaffebønnene som blir fordøyd. Selve bønnene går gjennom hele fordøyelsessystemet og kommer ut gjennom avføringen. Det resulterer i «Weasel Poop Coffee». Kaffebønnene plukkes ut og samles sammen, før de vaskes og prosesseres som andre kaffebønner. I dagens produksjon er det mange som holder sivetter i fangenskap.

I fordøyelsessystemet gjennomgår kaffebønnene en prosess som kan sammenlignes med «vasket kaffe», som er en vanlig foredlingsmetode. Påvirkningen av enzymer skal angivelig sørge for en uvanlig god og fyldig kaffe. Den bitre smaken som ellers kan forekomme, forsvinner i stor grad. Kaffen skal for øvrig ha en smak av sjokolade …

Illustrasjon av prosessen der en civet spiser kaffebær som til slutt ender opp i en kopp kaffe.

Her ser du hele prosessen illustrert. Foto: Colourbox.com

Oppdagelsen

Hva er så historien bak den kuriøse kaffen? Det sies at europeiske kolonister, som hadde introdusert Vietnam for Robusta-kaffe på midten av 1800-tallet, ikke ville dele på kaffebønnene med de innfødte. De innfødte ønsket imidlertid å smake denne drikken, og plukket derfor bønner ut av avføringen til ville sivetter. Det ble dermed oppdaget at bønnene som hadde vært gjennom fordøyelsessystemet til disse dyrene ga en mildere og fyldigere kaffe enn de som ble hentet direkte fra kaffebuskene.

En annen variant av Weasel Coffee skal være «Weasel Puke Coffee», der kaffebønnene angivelig blir kastet opp igjen. I likhet med Kopi Luwak er også denne kaffen utsatt for svindel.

Relaterte artikler