Monkey spit coffee: Har du hørt om apekaffe?

Kaffe som har vært innom en apekropp, gir gourmetkaffe for mennesker.

En ape sees i profil med vidåpen munn. Apene plukker kaffebær og tygger rolig på dem i noen minutter, før de spytter ut bønnene og restene av fruktkjøttet. Foto: Colourbox.com

På Taiwan går denne typen kaffe under navnet «Monkey Spit Coffee». I India kalles den bare for «Monkey Coffee».

Fordi apene ikke er i stand til å fordøye kaffebønnene, spytter de disse ut, eller kaster dem opp. Det hender også at kaffen blir omtalt som «Monkey Poop Coffee», men det er litt misvisende, ettersom apene ikke klarer å fordøye kaffebønnene. Aper finner de beste kaffebærene og spiser dem. Resultatet er Monkey Spit Coffee.

Fra problem til gourmet

Noen kaffeplantasjer på Taiwan og i Chikmagalur i India ligger like ved en skog, eller det kan vokse andre planter side om side med kaffetrærne. I disse områdene lever det aper, og disse liker å knaske på kaffebær. Apene velger ut  de søteste og beste kaffebærene.

Kaffebøndene på de aktuelle plantasjene klarte ikke å holde apene unna kaffebønnene, og snudde et problem om til god butikk på begynnelsen av 2000-tallet. I likhet med andre eksotiske kaffetyper, er det vanskelig å få tak i Monkey Spit Coffee, og prisen blir deretter.

Spesiell smak

Apene plukker bærene og tygger rolig på dem i noen minutter, før de spytter ut bønnene og restene av fruktkjøttet. Kaffebøndene plukker opp bønnene fra bakken, og renser, prosesserer og tørker dem på vanlig måte.

Rå, tørkede kaffebønner er som oftest grønne, men kaffebønnene som har blitt tygget på av aper er gjerne grå, og kan ha bitemerker. Bønnene blir deretter brent. Smaken på den ferdige kaffen skiller seg visstnok fra kaffe som ikke har vært innom apemunner.  Apespyttet skaper en kjemisk reaksjon i bønnene, og gir kaffen en spesiell smak.

Smaken er angivelig søt og kompleks, med innslag av en rekke forskjellige smaker. Vaniljesmaken skal være særlig markant. Kaffen skal i tillegg ha mye body/munnfølelse, en balansert syrlighet og lite bitterhet.

Kaffen får visstnok kompleks smak med en søtlig smak av vanilje.

Monkey Spit Coffee er ikke den eneste kaffe-varianten som har vært innom en dyrekropp – også Kopi Luwak, Weasel Coffee og Black Ivory Coffee er populært.

Kilde: thespruceeats.com

Relaterte artikler