2 minutter

Den viktige brenneprosessen

Smak og aroma blir utviklet under brenningen av kaffebønner, og nettopp derfor er brenningen helt avgjørende for hvor god kaffen blir.

En mann håndterer en kaffebrenner. Foto: Colourbox.com

Kunsten er å gi den spesifikke kaffesorten som man brenner, en temperatur som er optimal for å frigjøre aromastoffer som finnes i bønnene. Det finnes ca. 1000 aromatiske forbindelser i dem!

Det finnes ikke en generell standard for kaffebrenning. Fordi kaffebønner har ulike egenskaper, vil brennetiden variere, i samsvar med blant annet størrelsen, tettheten og fuktighetsnivået til bønnene. Brennerne tar også hensyn til at kaffen skal tilberedes ved hjelp av ulike metoder. På bakgrunn av disse faktorene blir det utarbeidet en helt spesifikk brenneprofil.

Et vanlig hovedskille når det gjelder brenneprofil, er lysbrent og mørkbrent kaffe. For å kunne vite hvilken profil som egner seg best, må brenneren ha kunnskap om råvaren og evne til å lage en brenneprofil som får det beste ut av bønnene.

Kaffebrenneren på kaffekartet

Betydningen av brenningsprosessen stod lenge i skyggen av baristaen, når det gjelder arbeidet som ligger bak en god kopp kaffe. Konkurransegrenen World Coffee Roasting har satt kaffebrenneren på kaffekartet. Også kaffebrenning er håndverk.

Brenneren Simo Kristidhi i Solberg & Hansen har vunnet NM i kaffebrenning flere ganger, senest i 2019. I VM i 2018 kom han på en sterk sjetteplass.

– Det er veldig kult at folk nå får øynene opp for hvor viktige vi er for kaffen. Det er også viktig at vi nå har fått et samlet forum for diskusjon og utvikling av yrket vi driver, sa Kristidhi for noen år siden.

I VM-konkurransen skal deltakerne brenne totalt fire ulike kaffer; én single origin og tre ulike kaffer til en blend. World Coffee Roasting Championship 2019  vil bli avholdt i Taipei i Taiwan i november.

Les også: Kaffebrenner med sans for fine nyanser