Dobbelbrenning er en ny tilnærming til mørkbrent kaffe

Kan dobbelbrenning gi bedre kaffe?

Røyk stiger opp fra nybrente kaffebønner Selv om dobbelbrenning fortsatt krever mye eksperimentering, er de første resultatene lovende. Foto: Colourbox.com

Etter at kaffebønner er plukket og foredlet, skal de brennes. Det er brenneprosessen som får frem den gode smaken og aromaen til kaffe, og som gjør at vannet klarer å ekstrahere disse smakene når kaffebønnene er kvernet. Men hva skjer dersom man brenner kaffebønnene to ganger?

Dobbelbrenning er noe som har blitt eksperimentert med lenge, og det er noe som har vekket interesse hos både kaffeeksperter og kaffeentusiaster. Det kan være flere grunner til å dobbelbrenne kaffebønner – det kan være en måte å utnytte overskuddskaffe på, det kan være for å redde feilbrente kaffebønner, eller for å skape nye og unike smaksopplevelser.

Hva er dobbelbrenning?

Dobbelbrenning innebærer å brenne lysbrent kaffe på nytt, slik at den får en mørk brenningsgrad. Det er viktig å merke seg at for å få et godt resultat, må også kaffen ha høy kvalitet, og den lysbrente kaffen bør være brent på en god måte. Dersom man ender opp med feilbrent (lys) kaffe, vil en dobbelbrenning imidlertid kunne «redde» denne kaffen – den vil ikke bli perfekt, men resultatet vil likevel bli langt bedre enn det var etter den opprinnelige brenningen.

Dobbelbrenning er altså en spennende tilnærming til kaffebrenning, og er en god metode for å utnytte kaffe på en kreativ og bærekraftig måte, samtidig som man møter ulike smakspreferanser. Selv om teknikken fortsatt er i en eksperimentell fase, har resultatene så langt vist seg å være lovende.

Hva smaker dobbelbrent kaffe?

Tilbakemeldingene etter ulike smakstester har vært overraskende positive. I flere blindtester har den dobbelbrente kaffen scoret høyere enn klassisk mørkbrent kaffe. Kaffen beskrives som balansert, med en dempet fruktighet og en konsentrert og behagelig smak.

Dette kan være fordi dobbelbrenning demper syrligheten og fruktigheten i kaffen. Dette gjør at smaksnoter som sjokolade, karamell og nøtter kommer tydeligere frem. Siden dette er smaksnoter man ofte finner i klassisk mørkbrent kaffe, treffer altså den dobbelbrente kaffen de ønskede smakene. Smaksprofilen omtales gjerne som «moden», med en unik dybde og kompleksitet.

For kaffeentusiaster som ønsker å utforske noe nytt, eller for de som søker etter en unik mørkbrent kaffeopplevelse, kan det altså være interessant å undersøke dobbelbrent kaffe.

Kilder: rmckeon.medium.com, hoos.coffee

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse på nettstedet vårt. For mer informasjon om hvordan vi håndterer dataene dine, vennligst se vår personvernerklæring.