Kan man brenne kaffe i helium?

James Hoffmann utfører et litt merkelig eksperiment.

Fire ballonger fylt med helium svever i lufta James Hoffmann ønsket å finne ut om kaffebønner kan brennes i helium. Foto: Colourbox.com

Vi har tidligere skrevet om den gangen James Hoffmann testet ut friterte kaffebønner. Resultatet ble mye bedre enn det burde ha blitt, og det dukket da opp en del teorier på hvorfor det fungerte såpass godt. Én av teoriene var at olje er en bedre varmeleder enn oksygen, og dermed gir en jevnere brenning. Hoffmann ble deretter gjort oppmerksom på at helium leder varme mye bedre enn både olje og oksygen. Og dermed var idéen om å brenne kaffebønner i helium født.

Det første spørsmålet var selvsagt: Er det i det hele tatt mulig? James Hoffmann dro derfor til Frankrike, til selskapet Jacomex. De produserer spesialtilpassede isolatorer som blant annet brukes til å håndtere farlige stoffer som ikke kan komme i kontakt med lufta man puster. Hoffmann fikk lov til å låne to slike, og IKAWA lånte ham to kaffebrennere til å putte inni isolasjonskamrene. Og med utstyret på plass, var det bare å sette i gang med eksperimentet.

Slik foregikk eksperimentet

Hoffmann fylte det ene isolasjonskammeret med nitrogen, hvor kaffebrenningen i teorien burde fungere omtrent på samme måte som i vanlig luft. Det andre kammeret ble fylt med helium. Til slutt gjorde han også en kontrollbrenning utenfor isolasjonskamrene.

Kaffebrenningen i nitrogenkammeret gikk knirkefritt. Hoffmann møtte imidlertid på problemer i heliumkammeret. Årsaken viste seg å være at siden helium har en mye lavere tetthet enn vanlig luft, klarte ikke kaffebrenneren å blåse hardt nok til at heliumet klarte å flytte på kaffebønnene. Når man brenner kaffe, må nemlig kaffebønnene være i konstant bevegelse for at brenningen skal bli jevn. Dette var altså vanskelig å få til i heliumkammeret, selv da Hoffmann brente mindre mengder kaffe av gangen.

Et lite overraskende resultat

Etter at kaffebønnene ble brent tilsynelatende bra, gjennomførte Hoffmann en blindsmaking av kaffen.

Den første kaffen han smakte på, hadde visstnok manglende sødme, mer bitterhet og en kraftig syrlighet som ikke smakte spesielt behagelig. Han oppsummerte det rett og slett med at kaffen hadde en merkelig smaksprofil som ikke var god. Han mistenkte derfor at dette var heliumkaffen, noe som også viste seg å stemme. Kaffen var rett og slett teknisk dårlig brent med mye ujevnheter, nettopp fordi heliumet ikke klarte å holde kaffebønnene i konstant bevegelse.

De to andre kaffeprøvene sa han at smakte vesentlig bedre, men én av dem var hakket bedre enn den andre, med en lettere, friskere og mer kompleks smaksprofil. Ikke overraskende var det kontrollgruppen som smakte best. Det ser altså ut til at oksygenet i lufta har en positiv innvirkning på kaffen under brenningen.

Konklusjonen? At god, gammeldags luft kanskje ikke er så dumt likevel. Hele eksperimentet kan sees på James Hoffmann sin YouTube-kanal.

Relaterte artikler