Er fritert kaffe fremtiden?

James Hoffmann undersøker dette.

En person har pommes frites i en frityrkoker Foto: Colourbox.com

Den kjente baristaen James Hoffmann oppdager stadig vekk nye måter å nyte kaffe på. Noen ganger tester han ut nye fremgangsmåter rett og slett fordi han er nysgjerrig på hvordan resultatet kommer til å bli. Og det var nettopp derfor han endte opp med å teste ut fritert kaffe.

Fritert kaffe er rett og slett at man friterer grønne kaffebønner i stedet for å brenne dem. Fremgangsmåten er den samme som når man lager annen fritert mat: Man varmer opp olje, og friterer kaffebønnene i den varme oljen. Slik som når man brenner dem på den tradisjonelle måten, vil kaffebønnene etter hvert bli brune. Når de er ferdigfritert, avkjøler man dem og tørker av så mye olje som mulig. Deretter kverner man dem og lager kaffe på vanlig måte.

Frityrkoker vs. klassisk kaffebrenner

Når man brenner kaffe på vanlig måte, har man kaffebønnene i en stor metallbeholder. Det tilføres varm luft inn i brenneren, og kaffebønnene er i konstant bevegelse, slik at de blir brent jevnt. Det er altså i all hovedsak den varme luften som utfører selve brenningen av kaffebønnene. Når man friterer kaffe, foregår brenneprosessen imidlertid annerledes.

I en frityrkoker er det den varme oljen som utfører selve brenningen av kaffebønnene. En stor forskjell er at kaffebønnene ved klassisk brenning etter hvert sprekker og åpner seg – det såkalte first crack – noe som gjør at kaffebønnene blir større og mer porøse, og dermed enklere å kverne. Dette skjer imidlertid ikke når man friterer kaffebønnene. I tillegg blir man ikke kvitt all oljen. Disse faktorene påvirker selvsagt det endelige resultatet, og den ferdige kaffens smaksprofil.

Hvordan smaker fritert kaffe?

Etter å ha fritert kaffebønnene, tørket James Hoffmann av den overflødige oljen og lot dem avkjøles. Deretter kvernet han dem i en håndkvern, og laget håndbrygget kaffe av den friterte kaffen. Selve bryggeprosessen var ganske identisk med klassisk kaffe, men det var merkbart at de friterte kaffebønnene gav fra seg mindre gasser under blomstringen.

Så hvordan smakte den ferdige kaffen? James Hoffmann ble svært overrasket over resultatet: «That’s … good? That’s good. That’s good!» Han understreker at kaffen mangler de florale notene og syrligheten den har ved klassisk kaffebrenning, men at den til gjengjeld har en myk og rik tekstur med en god munnfølelse, uten at den blir fettete.

Så burde du begynne å fritere kaffebønnene dine? Svaret er enkelt: nei. For selv om Hoffmann innrømmer at det ble en god kopp med kaffe, så mangler den også den komplekse smaksprofilen kaffen egentlig har. Friteringen får altså ikke frem kaffens hele potensial.

Se hele videoen på James Hoffmanns YouTube-kanal.