Verdens første kaffe brent med sollys

James Hoffmann har utført et eksperiment.

En kaffebrenner står midt ute i en ørken Foto: Adobe Firefly

Vi har skrevet om James Hoffmann tidligere, og det med god grunn. Han er nemlig en kjent barista som stadig tester ut nye måter å lage og tilberede kaffe på. Derfor har han også testet ut om det er mulig å brenne kaffe med sollys. Målet med eksperimentet var å undersøke hvordan en bærekraftig fremtid kan se ut ved å kun bruke solenergi til å brenne kaffe.

Kaffe brennes vanligvis med kaffebrennere som bruker gass. Hoffmann understreker imidlertid at vi på et eller annet tidspunkt er nødt til å vurdere andre metoder for kaffebrenning. Enten kommer vi til å gå tom for fossilbrensel, eller så kommer vi til å innse hvor negativt det faktisk er for miljøet å bruke gass til å brenne kaffe. Og da er vi nødt til å finne alternative måter å brenne kaffe på. Derfor syntes han at det var på tide å undersøke hvorvidt man kan brenne kaffe med fornybar energi – slik som for eksempel sollys.

Samarbeid med Bellwether Coffee

Hoffmann tok derfor kontakt med Bellwether Coffee, et selskap som produserer kaffebrennere av høy kvalitet. Bellwether har jobbet en stund med å lage kaffebrennere som benytter elektrisitet fremfor gass, og har gjort store teknologiske fremskritt på området. Dette er årsaken til at Hoffmann tok kontakt med nettopp dem for dette eksperimentet.

Sammen leide de en trailer med solcellepanel på taket, tok med seg en av de nye kaffebrennerne sine – Bellwether Series 2 – og kjørte ut i California-ørkenen. Spørsmålet de ønsket svar på, var: Kan elektrisk energi produsere kaffe med like høy kvalitet som klassisk brenning, og samtidig redusere karbonavtrykket vårt?

Eksperiment og resultat

Solcellepanelene på traileren samlet opp et helt døgns sollys, og lagret energien i batteripakker. Da sola gikk ned, brukte de all energien de hadde samlet opp i løpet av dagen til å brenne så mye kaffe som mulig. De samlet rett under 14 kWh med strøm, noe som gav nok strøm til å brenne de 15 kiloene med kaffe de hadde med seg. Det viktigste spørsmålet gjenstod imidlertid: Hvordan smaker kaffe brent med elektrisk energi, sammenlignet med klassisk brent kaffe?

Ifølge Hoffmann (og han vet selvsagt hva han snakker om!) ble kaffen svært god. Den smakte riktignok litt for ferskt – etter brenning bør kaffen hvile i opptil 7 dager for best resultat. Likevel var det en søt og ren kaffe med deilig smaksprofil. Hoffmann konkluderer dermed med at eksperimentet var en stor suksess. Eksperimentet viste nemlig at det ikke er nødvendig å ofre kvalitet eller håndverk for å kunne servere en kaffe som er brent på en mer miljøvennlig måte.