Slik lager du James Hoffmanns donutkaffe

En unik kaffe latte.

Tre donuts ligger på et fat ved siden av en kopp med kaffe Foto: Colourbox.com

Kaffe og smultringer – eller donuts – er en klassisk kombo. Men hva hvis du har lyst til å kombinere de to? Da får du donutkaffe.

Det er den kjente baristaen James Hoffmann som har kommet opp med denne oppskriften. Her lager man donutmelk, som man deretter steamer og tilsetter i espresso. Resultatet blir en nydelig og velsmakende donutkaffe!

Oppskrift på donutkaffe

Ifølge James Hoffmann smaker donutkaffe nøyaktig slik man forventer at det skal smake – som at man drikker donut og espresso i én og samme drikk. Liker man kaffe og liker man donuts, er dette derfor den perfekte kaffen.

I denne oppskriften har vi ikke oppgitt nøyaktig hvor mange donuts og hvor mye melk du skal bruke. Det kommer nemlig helt an på hvor mye donutmelk du ønsker å lage. Men forholdet er veldig enkelt: For hver dl melk du bruker, skal du bruke én donut. Enklere blir det ikke! Ettersom det er litt tidkrevende å lage donutmelken, kan du gjerne lage en litt større mengde når du først er i gang.

Ønsker du en vegansk variant, er det bare å velge en vegansk donut og bytte ut melken med et plantebasert alternativ. Ettersom melken skal steames til slutt, anbefaler vi da å bruke en baristavariant.

Ingredienser

 • Donuts
 • Melk
 • Sukker
 • Espresso

Fremgangsmåte

 1. Del opp donutene i små biter, og klem dem litt flate.
 2. Putt donutbitene i en kjele, og tilsett melken.
 3. Varm opp melken over svak varme. Knus donutene så godt du klarer i melken.
 4. Når melken når mellom 40℃ og 50℃, trekker du kjelen fra varmen. La blandingen trekke i 20–30 minutter.
 5. Sil blandingen, og press ut så mye væske som mulig fra donutbitene. Her lønner det seg å sile litt og litt av melken, slik at det er enklere å klemme ut væsken fra donutbitene.
 6. Putt donutmelken i kjøleskapet over natten.
 7. Ta ut melken dagen etter, og sil den på nytt for å fjerne eventuelle klumper.
 8. Sil gjerne melken på nytt gjennom et kjøkkenhåndkle eller en finmasket sil. Jo mer man siler den, jo bedre blir melkens tekstur.
 9. Mål opp mengden melk du sitter igjen med, og tilsett opptil 5 gram sukker per dl. Begynn gjerne med 3 gram per dl og smak deg til derfra.
 10. Steam melken på samme måte som du ville steamet vanlig melk. Donutmelken er noe vanskeligere å steame enn vanlig melk, så begynn gjerne mer «aggressivt» enn du vanligvis gjør.
 11. Tilsett i espresso. Her kan du bruke alt fra 1:1-forhold til 1:2-forhold mellom espresso og melk.
 12. Nyt donutkaffen!

Se gjerne James Hoffmann sin YouTube-video på fremgangsmåten for donutkaffe!

Kilde: jameshoffmann.co.uk

Relaterte artikler