Kaffe i en donut

Hvorfor servere hver for seg, når man kan kombinere? Drikk din kaffe rett fra bakverket, og spis deretter «koppen»!

Donuts og en kaffekopp. Foto: Colourbox.com

Kaffe og donut er en favoritt for mange, selv om helsegevinsten er diskutabel. Komboen står særlig sterkt blant amerikanske politifolk, skal vi tro Hollywood.

Men også i andre land er frokostvarianten populær. I Australia har man dog spisset konseptet; der får du servert kaffe i en donut!

Kaffe i en donut – donut med grop

Det er prisvinnende barista Fernando Santi hos Kenilworth Country Bakery i Kenilworth, Queensland, Australia som står bak den kombinerte kaffekoppen og bakverket. Og det handler ganske enkelt om en kaneldrasjert donut med grop, og ikke hull.

Gropens bunn og sider er impregnert med sjokoladepålegget Nutella, slik at kaffen holder seg der den skal. Vi snakker riktignok ikke om store mengder cappuccino eller latte; men snarere en liten macchiato.

Skjermdump fra Instagram. Et bilde av kaffe i en donet.

Kaffe i en donut – slik den lages på Kenilworth Country Bakery i Australia. Foto: Skjermdump fra Instagram

… snakker vi berlinerbolle?

Det søte, oljefriterte bakverket som den engelsktalende verden kaller donut, kom til Amerika med nederlandske kolonister allerede på 1600-tallet. Og på engelsk er en donut en donut, enten den har hull i midten eller ikke. I Norge kaller vi gjerne en tett donut for berlinerbolle, men oppskriftsmessig er de ganske like.

Frem med bakepapiret!

Å dra til Australia for å drikke kaffe av en donut er vanskelig i disse virustider. Men hvorfor ikke bake selv? Frem med smør, helmelk, gjær, egg, sukker, bakepulver, vaniljesukker og hvetemel. Pluss olje til fritering, og kanel til garnityr.

Blandingsforholdet mellom ingrediensene varierer noe fra oppskrift til oppskrift, så søk deg frem til miksen du liker best.

I midten av donuten/berlinerbollen skal du altså ikke lage hull tvers gjennom, men i stedet hule ut en grop.

Så til impregneringen. Selv Nutella er nå å få i Norge. Men er du miljøbevisst og vil unngå palmeolje, fungere Nugatti sikkert like bra. I Nugatti er palmeoljen erstattet med solsikkeolje. Til sist brygger du litt sterk og god espresso, som du heller i bakverket. Tilsett gjerne litt melk. Så er det bare å nyte.

NB: Hvis dette er første gang du inntar komboen donut/kaffe, kan det være lurt å bruke smekke …

Relaterte artikler