2 minutter

Hva er en macchiato?

Kaffedrikken macchiato finnes både som Espresso macchiato og Latte macchiato.

En grønn kopp oppå et lag av kaffebønner. I koppen er det en espresso med en flekk melkeskum på toppen - en espresso macchiato. En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso som markeres/farges med en skje melkeskum. Foto: Colourbox.com

Macchiato på italiensk betyr markert/flekket, i betydningen «med et merke i».

En «flekket kaffe» er utgangspunktet både for både Espresso macchiato og Latte macchiato. Både melk og kaffe kan utgjøre flekken; det spørs hvilken macchiato-variant du kommer over.

Espresso macchiato

En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso som markeres/farges med en skje melkeskum. Melkeflekken skal være et synlig tegn på at det faktisk er litt melk i kaffen.

Dette er praktisk i Italia, hvor en barista ofte lager mange espressoer som fortløpende settes på disken fremfor kundene. Ettersom noen vil ha litt melk i espressoen sin, er det viktig å kunne skille koppene fra hverandre. Den lille melkeflekken på toppen av melkeskummet sørger altså for dette.

Drikken inneholder ikke steamet melk; om espressoen hadde blitt tilsatt kun dette, ville melken lett blitt usynlig under cremaen.

Latte macchiato

En latte macchiato er nærmest det motsatte av en espresso macchiato; det er melk markert med kaffe. Omtrent en halv espresso helles i steamet melk.

Til forskjell fra caffe latte er espressoen og melken mer lagdelt i denne drikken; espressoen danner et slags skille mellom den varme melken og melkeskummet. I skummet på toppen skal det for øvrig være et lite, kaffebrunt merke – det er jo tross alt en macchiato!

Nye macchiato-varianter skaper forvirring

Det er imidlertid lett å bli forvirret. Det finnes kaffebarer som serverer espresso macchiato som en espresso med et tykt lag melkeskum. I andre varianter er espressoen også tilsatt litt av den varme melken som dannes når melken skummes.

Starbucks har flere kaffedrikker med macchiato i navnet; på den norske menyen finner vi «Caramel Macchiato» og «Iced Caramel Macchiato». Dette er helt andre drikker, og minner mer en caffe latte som har blitt markert med karamellsirup. I USA kan du derfor finne kaffebarer som omtaler sin espresso macchiato som en «tradisjonell macchiato».