Espressomaskinens historie: Hvordan har den endret seg siden årtusenskiftet?

På 130 år har espressomaskinen gjennomgått flere store endringer.

En espressomaskin er nyvasket og skinnende ren Espressomaskinene har blitt mindre og bedre siden de først så dagens lys. Foto: Colourbox.com

Espressomaskinen dukket opp på slutten av 1800-tallet, og har siden den tid gjennomgått flere vesentlige endringer. Målet med maskinen var å gjøre kaffebryggingen raskere og mer effektiv.

Siden dampkraft var dominerende på dette tidspunktet, var det naturlig at også espressomaskinen ble en dampmaskin.

Hvem oppfant espressomaskinen?

I 1884 ble den første prototypen til espressomaskinen funnet opp av Angelo Moriondo. Den brukte én kjele til å tvinge vann gjennom en kaffepuck, mens en annen kjele skylte pucken og fullførte kaffeekstraksjonen.

En ny prototype ble laget av Luigi Bezzera tidlig på 1900-tallet. I 1903 ble patentet kjøpt opp av Desiderio Pavoni, og han la til en dampstav og en trykkutløserventil på designet. Tre år senere ble maskinen presentert på en messe i Milano, og Pavoni annonserte da oppfinnelsen av «caffè espresso» – kaffe laget med ekspresshastighet.

De neste tiårene var det flere konkurrenter som laget sine egne versjoner av espressomaskinen, men den første forbedrede versjonen dukket først opp i 1938. Denne klarte nemlig å produsere et høyere trykk, og hadde i tillegg en stempelpumpe som sørget for at vannet var varmt, men ikke kokende. Maskinen laget svært fyldig espresso med et tykt lag med crema. Achille Gaggia lånte dette patentet, og i 1947 hadde han videreutviklet det slik at man kunne få et enda høyere trykk på vannet.

I 1961 introduserte Ernesto Valente en elektrisk pumpe til Gaggia sin maskin, og dette gjorde at trykket kunne opprettholdes mens maskinen brukte vann. Det er dette designet omtrent alle moderne espressomaskiner er basert på.

En vintage espressomaskin står på en tom kaffebar

Espressomaskinen har endret seg på områder som kjelefunksjon, strømningshastighet, digitalisering, automatisering og design. Foto: Colourbox.com

Hvordan har espressomaskinen endret seg siden årtusenskiftet?

De siste 20 årene har espressomaskinen gjennomgått flere endringer, både når det kommer til kjelefunksjon, strømningshastighet, digitalisering og design.

Kjelefunksjonen i espressomaskiner er essensiell for å kunne lage god espresso. På begynnelsen av 2000-tallet hadde espressomaskiner kun én kjele, og de hadde da ett varmeelement og to termostater – én for ekstraksjon av espresso, og én for steaming av melk. Med disse maskinene var det ikke mulig å lage espresso og steame melk samtidig. Dette påvirket effektiviteten på kaffebarer, og man så behovet for espressomaskiner med både større og flere kjeler.

Den første espressomaskinen med flere kjeler ble lansert i 2001. Teknologien har siden den tid blitt enda bedre, og baristaer har fått både mer frihet og mer kontroll over bryggeprosessen.

Nyere espressomaskiner gir baristaen muligheten til å stille inn to svært viktige variabler: hvor mye vann som presses gjennom kaffepucken, og hvilket trykk vannet har. Dette gjør at baristaen kan styre vannets strømningshastighet, og de får da fullstendig kontroll over kaffeekstraksjonen. Mange nye maskiner har ventiler som gjør at man kan begrense vannstrømmen, slik at man også kan styre blomstringsfasen for en enda bedre espresso.

Digitalisering og automatisering har preget kaffesektoren i stor grad. Dette har åpnet opp for ulike operasjonsstiler på espressomaskinen: helautomatisk, halvautomatisk og manuell. Dagens espressomaskiner har integrerte skjermer som gjør det enkelt for baristaen å velge ulike innstillinger. Digitaliseringen har også åpnet opp for at man kan kommunisere med maskinen gjennom en app på mobilen. Dette gjør hele prosessen mer effektiv.

Også espressomaskinens design har endret seg de siste 20 årene. Designutviklingen har gått ut på å gi et mer ergonomisk design med økt brukervennlighet, samtidig som det anvendes kvalitetsmaterialer. Maskinen har også blitt mindre. På denne måten blir det mer plass på disken, og det kan åpne opp for bedre kommunikasjon mellom barista og kunde når det ikke er en gigantisk espressomaskin mellom dem.

I tillegg er det fokus på at maskinen skal se visuelt stilig ut. Dersom kaffebarer har et gjennomført interiør hvor både estetiske og funksjonelle detaljer er tatt i betraktning, vil dette kunne gi kunden en bedre opplevelse – og siden espressomaskinen er stjernen i kaffebaren, er det svært viktig at den følger med i tiden.

Kilder: perfectdailygrind.com, wikipedia.org, farstad.co

Relaterte artikler