Hvem var oppfinneren av espresso?

Er det Italia eller Frankrike som kan tilskrives æren for espresso?

Tilberedning av espresso En kopp espresso er en nødvendig start på dagen for mange. Foto: Colourbox.com

En god kopp espresso er en nødvendig start på dagen for millioner av mennesker. Men når ble egentlig espresso en del av frokosten? Og ikke minst, hvem kan tilskrives æren å være oppfinneren av espressoen, som er så viktig for så mange?

Spør du en franskmann om hvem som oppfant espressoen, så vil han nok svare at espresso er noe vi kan takke Frankrike for. Stiller du en italiener samme spørsmål, vil han ganske sikkert hevde at Italia er oppfinneren av espressokulturen.

Espressokanne til hjemmebruk

Svaret er å finne et sted litt «midt imellom» – både Frankrike og Italia fortjener ære for espressoen.

En franskmann ved navn Descroisilles har fått æren av å oppfinne espressokannen allerede i 1802. Den ble raskt populær i Frankrike, og fant noe senere veien til Italia. Disse kannene var primært beregnet på tilberedning av kaffe i hjemmet. Etter hvert ble det flere kaféer etablert utover på 1800-tallet. Dette økte behovet for en rask og maskinell fremstilling av kaffe.

Espresso med høyt trykk

De første kaffemaskinene kom på slutten av 1830-tallet. Men det var først rundt 1890 at italieneren Angelo Moriondo tok patent på en kaffemaskin som fremstilte kaffe under trykk. En annen italiener, Luigi Bezzera fra Milano, videreutviklet dette og introduserte portafiltre (bajonetter) med porsjonsfilter. Han patenterte sin kaffemaskin i 1905. Denne kunne produsere en smakfull kopp, helt «espresso» – altså i betydningen «raskt levert». Noen mener imidlertid at ordet espresso har sitt opphav i verbet esprimere, som er en betegnelse på å presse noe ut eller igjennom.

Etter dette har utviklingen av kaffemaskinene fortsatt, og nye løsninger og maskiner har gjort det mulig å tilberede kaffe med en stadig høyere trykk. Italia er i dag en ledende leverandør av espressomaskiner.

Relaterte artikler