Alt du trenger å vite om modulære espressomaskiner

Er de bedre enn klassiske espressomaskiner?

Et portafilter med hele kaffebønner ligger på en kjøkkenbenk Foto: Colourbox.com

Espressomaskinen har gått gjennom mange endringer siden den første prototypen dukket opp i 1884. I dag er den kanskje det viktigste innkjøpet en kaffebar kan gjøre; ikke bare skal den være av høy kvalitet og lage god espresso, men den skal også se lekker ut og passe inn med resten av kaffebarens interiør. Et relativt nytt konsept som så vidt begynner å få fotfeste i kaffeindustrien, er imidlertid modulære espressomaskiner.

En modulær espressomaskin er rett og slett at de ulike bestanddelene av maskinen er separate enheter. I stedet for å ha én stor maskin som både lager espresso, steamer melk og har vannuttak, har man separate moduler med hver sin spesifikke funksjon. Men hva er fordelene med å ha modulære espressomaskiner kontra klassiske maskiner?

Fordeler med modulære espressomaskiner

En av de store fordelene med modulære espressomaskiner, er selvsagt at de tar mindre plass. Mens de små modulene plasseres på disken, installeres selve maskinen under disken. Det betyr at kundene kun ser gruppehodene, steamestaven og vannuttaket, noe som gjør at disken blir ryddigere og mer åpen. De egner seg derfor svært godt for kaffebarer med liten benkeplass.

I tillegg kan de små modulene gjøre at det blir bedre kontakt mellom gjestene og baristaene, ettersom man ikke har en stor espressomaskin mellom seg. Med modulære espressomaskiner kan kundene enklere følge med på at baristaen tilbereder kaffen, noe som for mange gir en bedre kundeopplevelse.

En annen fordel er selvsagt at man kan velge å installere så mange eller få moduler som man trenger – kanskje trenger man tre espressomoduler, men bare to steamere og ett vannuttak. Modulære espressomaskiner gir mer frihet til å tilpasse oppsettet etter hva den spesifikke kaffebaren behøver, i tillegg til at man kan tilpasse modulenes utseende til å passe inn med kaffebarens interiør.

Modulene er heller ikke noe dårligere enn standard espressomaskiner. De fleste modulære espressomaskiner har nemlig integrerte skjermer, hvor baristaene kan stille inn en rekke ekstraksjonsvariabler, slik som vanntemperatur, ekstraksjonshastighet og trykk. I tillegg er det enklere å reparere én enkelt modul kontra en hel maskin, og enklere å rengjøre dem.

Fordeler med klassiske espressomaskiner

Modulære espressomaskiner er svært minimalistiske, og for enkelte kaffebarer kan dette passe godt inn. For en del kaffebarer er imidlertid espressomaskinen la pièce de résistance, og den kan være en viktig del av stedets estetiske uttrykk. Ved å velge en nøye uttenkt espressomaskin som komplementerer kaffebarens interiør og atmosfære, og ved å plassere den på et godt tiltenkt sted, kan den være et slags samlingspunkt for kundene. I disse tilfellene vil det kunne heve kundeopplevelsen å ha en klassisk espressomaskin kontra en modulær espressomaskin.

Et annet viktig argument for å velge bort modulære espressomaskiner, er at de koster vesentlig mer enn klassiske espressomaskiner. For mindre kaffebarer vil det nok derfor ofte lønne seg å velge en klassisk espressomaskin.

Relaterte artikler