Hva er en piccolo latte, og hvordan skiller den seg fra andre kaffedrikker?

Denne velbalanserte kaffedrikken er ikke så kjent, men den fortjener tid i rampelyset.

En piccolo latte står på et bord Piccolo latte er mer enn bare en «liten» latte. Foto: Colourbox.com

Piccolo latte er en relativt ukjent kaffedrikk, men den er absolutt verdt å undersøke nærmere. Selv om piccolo er italiensk for «liten», er den mer enn bare en «liten latte». Den er en kaffedrikk med velbalansert smak av espresso og melk.

Piccolo latte er et sjeldent syn på kaffebarmenyen. En av årsakene til dette er nok at mange – både forbrukere og baristaer – forveksler den med andre kaffedrikker, spesielt cortado. Men selv om den kan minne om andre kaffedrikker, lages den på en helt særegen måte.

Hvordan lages piccolo latte?

Piccolo latte serveres gjerne i et lite glass på 85–115 ml. Kaffen består av en enkel espresso på 20–30 ml og 40–60 ml steamet melk. Måten man steamer melken på er avgjørende når man skal lage en piccolo latte. Den skal steames til omtrent 60ºC, og man skal tilføre akkurat nok luft til at det dannes et tynt lag med mikroskum, men slik at melken likevel holder seg silkemyk.

Når man tilsetter melken i espressoen, skal man helle den fra litt høyde, slik at melken blander seg godt med espressoen. Deretter skal man overføre et tynt lag med melkeskum til toppen av drikken. Resultatet blir en silkemyk kaffedrikk.

Siden ingrediensene er de samme som en rekke andre espressobaserte kaffedrikker, og fremgangsmåten til dels er den samme, kan det være vanskelig å holde tunga rett i munn. Piccoloen er imidlertid annerledes enn de andre kaffedrikkene på menyen på flere måter.

En barista heller steamet melk i en kopp med espresso

Selv om alle disse kaffedrikkene lages med espresso og steamet melk, er de vidt forskjellige. Foto: Colourbox.com

Hvordan skiller piccolo seg fra andre kaffedrikker?

Piccolo latte skiller seg fra klassisk latte ved at den er mindre – en standard latte er gjerne 230 ml, og kan lages både enkel og dobbel. Selv om de minner om hverandre, har piccolo gjerne en sterkere espressosmak.

Kaffen skiller seg enda mer fra cappuccino. Cappuccinoen er, på samme måte som kaffe latte, større enn piccoloen. I tillegg steames melken til cappuccinoen med mer luft, slik at man får et «tørrere» skum som deretter helles på toppen av kaffen. Det luftigere skummet blander seg ikke med espressoen på samme måte som melken i piccoloen gjør, og man får dermed en kaffe som er mer lagdelt.

En flat white består nesten alltid av en dobbel espresso, i motsetning til piccoloen som alltid lages med en enkel espresso. Flat white er altså større, men melken steames på samme måte, slik at man får en silkemyk blanding av espresso og melk. Flat white har imidlertid en sterkere smak av espresso enn piccoloen.

Både piccolo og macchiato består av en enkel espressoshot, og er derfor av omtrent samme størrelse. Forskjellen mellom disse er hvordan melken steames. Melken i en macchiato steames på samme måte som cappuccinoen, med mye luft, for å få et tørrere og luftigere skum. Kun et par teskjeer melk og melkeskum blir tilsatt espressoen når man lager macchiato, slik at kaffesmaken blir mye kraftigere enn i piccoloen.

Selv om cortado og piccolo ved første øyekast er ganske like, og en del baristaer nok forveksler de to med hverandre, er den store forskjellen mellom kaffedrikkene at cortado består av en dobbel espresso. Dette betyr at cortadoen blir kraftigere og mindre søt, mens piccoloen får en mindre intens, mer delikat og søtere smak.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler