Cappuccinoens historie: Hvordan lages den ulike steder i verden?

Det finnes flere varianter av den over 200 år gamle drikken.

En kopp med cappuccino står på en skjærefjøl på en benk Når dukket cappuccinoen opp for første gang? Foto: Colourbox.com

Cappuccino er en svært populær kaffedrikk som finnes på så å si alle kaffebarmenyer. Den har eksistert i flere århundrer, og har naturlig nok utviklet seg siden den først oppstod. På grunn av dette har det også dukket opp regionale varianter. Hva er historien til cappuccinoen, og hvordan lages den ulike steder i verden?

Navnet «cappuccino» kommer fra det italienske ordet som refererer til Capuchin-munkene. Disse munkene er spesielt kjent for kappen sin, ettersom den har en lang, spiss hette som henger nedover ryggen. Det italienske ordet for denne karakteristiske hetten er «cappuccio», og en munk fra denne munkeordenen heter derfor «en cappuccino». Siden fargen til kaffedrikken minner om fargen på munkekappen, ble drikken også hetende «cappuccino».

Cappuccinoens historie

Cappuccinoen oppstod først på kaffehus i Wien under navnet kapuziner på 1700-tallet. En oppskrift fra 1805 beskriver kapuzineren som en «kaffe med fløte og sukker», mens en nyere oppskrift fra 1850 også inneholder krydder. På denne tiden ble drikken laget med kaffe, ettersom espressoen ikke eksisterte ennå.

En mer moderne variant av cappuccinoen dukket opp i Italia på begynnelsen av 1900-tallet, like etter at espressomaskinen begynte å bli populær. De tidligste kildene vi har av denne cappuccinovarianten er fra 1930-tallet, og det var på denne tiden vanlig å servere cappuccinoen med pisket krem og kanel eller sjokolade, slik den opprinnelig ble servert i Wien.

En kopp med cappuccino, toppet med pisket krem og et kaneldryss, står på et bord

På 1930-tallet ble cappuccinoen gjerne laget med krem og kanel. Foto: Colourbox.com

Etter 2. verdenskrig gjennomgikk cappuccinoen en forenkling, mye takket være utviklingen til espressomaskinen. Ettersom espressomaskinene ble både bedre og mer allment tilgjengelige, ble cappuccinoen stadig mer populær. Det sies gjerne at det var på dette tidspunktet at den moderne cappuccinoen ble født, ettersom cappuccinoen ble laget på samme måte som i dag – med god espresso, tilstedeværelsen av crema og en balanse mellom steamet melk og melkeskum.

Cappuccino ulike steder i verden

Cappuccino skal være en relativt sterk kaffedrikk med tydelig preg av espresso, med steamet melk og et tykt lag med melkeskum på toppen. Ideelt sett skal dette skummet være såkalt makroskum, med store bobler som sørger for et ganske stivt skum. Slik lages cappuccinoen de aller fleste steder i verden.

Likevel varierer forholdet mellom de tre komponentene. En «våt» cappuccino har mer steamet melk og mindre melkeskum, og gir derfor en mildere kaffedrikk. En «tørr» cappuccino har mer melkeskum og mindre melk, og har derfor kraftigere kaffesmak. Likevel regnes cappuccinoen som den mest balanserte espressodrikken, og beskrives ofte som silkemyk og glatt.

Det finnes imidlertid noen regionale forskjeller. I all hovedsak er dette variasjoner i det nøyaktige forholdet mellom espresso, steamet melk og melkeskum. I middelhavsland er det for eksempel vanlig å bruke svært mørkbrent kaffe, slik at man får en særdeles tung og kraftig espresso. Det er derfor vanlig å tilsette litt mer steamet melk for å balansere ut espressosmaken. På samme måte er det vanlig å bruke litt mindre melk i land hvor man gjerne bruker litt lysere brent espressokaffe.

En bunt med kanelstenger ligger på en benk ved siden av en kopp med cappuccino

Brasiliansk cappuccino lages med kanel og kakaopulver. Foto: Colourbox.com

I Brasil finnes flere ulike varianter. Klassisk «brasiliansk cappuccino» lages med kanel og kakaopulver, mens «cappuccino mineiro» lages med dulce de leche – kondensert melk som er karamellisert – i stedet for melk. Dette gir en søtere og mektigere variant.

Enkelte steder, for eksempel noen områder i Portugal, lages det ikke lattekunst på cappuccinoen. Her er det heller fokus på at melkeskummet skal være på perfekt linje med koppens kant. I Portugal kan man også finne «cappuccino on the rocks» – altså den klassiske oppskriften servert over is.

Enkelte varianter av cappuccinoen tilsetter også flere ingredienser. Kanel er populært i mange europeiske land, mens kardemomme og nellik er vanligere i Midtøsten. Og dersom du bestiller kapuziner i Wien, får du en kaffe med sukker, pisket krem og krydder. De aller fleste steder vil imidlertid «cappuccino» bety at du får en kaffedrikk bestående av espresso, steamet melk og melkeskum, og eventuelle tilsetninger vil være spesifisert.

Kilde: thespruceeats.com, perfectdailygrind.com

Relaterte artikler