Slik lager du cappuccino

Er du glad i tykt og deilig melkeskum? Da er cappuccino kaffedrikken for deg.

En kopp cappuccino med mye melkeskum. En cappuccino skal helst ha en mørk espressoring som omslutter melkeskummet. Overflaten kan dekoreres med et krydderdryss. Foto: Colourbox.com

Cappuccino er en drikk laget av espresso, varm melk og melkeskum. 

En klassisk cappuccino består av én del espresso, én del varm steamet melk og én del tykt og fløyelsaktig melkeskum.

Cappuccino uten espressomaskin?

Vi forventer ikke at du har en fancy og kostbar espressomaskin med steamer hjemme. Du kan likevel få laget en kurant hjemmevariant av cappuccinoen.

Du kan lage espresso eller eventuelt sterk kaffe på det bryggeutstyret / den maskinen du har tilgjengelig. Hvis du har en melkeskummer (disse finnes i ulike varianter), får du laget melkeskum. Enkelte har en egen innstilling for cappuccinoskum.

Cappuccino – slik gjør du det

 

Du trenger

 • Steamer og pitcher (stålmugge) eller en enklere melkeskummer
 • Espresso
 • Kald melk
 • En forvarmet kopp

Fremgangsmåte

 1. Hvis du har en ordentlig steamer, kan du følge den grundige fremgangsmåten som du finner nedenfor . Hvis ikke lager du skum med den melkeskummeren som du har til rådighet.
 2. Lag en dobbel espresso. 
 3. Når du heller melken over espressoen, skal du passe på å få med rikelig med melkeskum. 
 4. Hvis du har steamet melken helt riktig, kan du lage et mønster i skummet – for eksempel kan du lage et hjerte.
En barista steamer melk.

En god steam krever trening! Foto: Colourbox.com.

Slik steamer du melk til espresso

 1. Når man trener på å steame melk, kan man benytte et melketermometer for å overvåke oppvarmingen. Vær oppmerksom på at temperaturen som vises på termometeret, er litt forsinket, slik at den reelle temperaturen på melken er noen grader varmere. Vi anbefaler å stenge steamkranen når termometeret viser litt over 60°C.

  Termometeret må aldri overstige 70°C. Da vil melken lukte og smake ubehagelig (risgrøt-lukt). Du hører en økende brumming rett før melken blir for varm. En cappuccino skal drikkes så å si med en gang.

  «Blås ut» vannet som ligger i steam-armen før du starter. Tappes ikke denne vannmengden ut, blir melken utvannet.

 2. Fyll melkekannen litt under halvfull med kald melk, og tre kannen inn på steam-armen til sprayhodet kommer rett under overflaten på melken. Skru på steamen og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Samtidig hører du en «hvislende» lyd. Skummet vil dannes fra kjøleskap-kald melk til ca 45°C, og du ser at melken stiger i kannen. Ved ca 45°C fører du sprayhodet inn mot midten av kannen og litt ned (nærmere bunnen). Fortsett å varme melken til den holder rundt 60°C.

  En elektrisk håndholdt melkeskummer.

  Dette er den enkleste varianten blant melkeskummerne. En elektrisk håndholdt visp/melkeskummer. Slike kan fås til en svært gunstig pris. Foto: Colourbox.com

 3. Skummet skal bli fløyelsmykt, kompakt og fyldig.

 4. Tørk umiddelbart av alle melkerester på steam-armen med en fuktig klut. Skru på steamen et par sekunder for å blåse ut innvendige melkerester.

 5. Hell melkeskummet forsiktig over kaffen slik at melkeskummet legger seg fint i koppen og det dannes en mørk kaffering ytterst langs kanten.

Kilde: Kaffe.no

Relaterte artikler