Vet du forskjellen på ‘våt’ og ‘tørr’ cappuccino?

Hint: Forskjellen ligger i melken.

Et glass med en cappuccino står på et bord, og man kan se de ulike lagene kaffedrinken består av En klassisk cappuccino lages med like deler espresso, melk og melkeskum. Foto: Colourbox.com

Det virker kanskje selvmotsigende å kalle en cappuccino for enten ‘tørr’ eller ‘våt’, ettersom en cappuccino er en drikke og dermed er våt av natur. Men man snakker jo om tørre viner, så hvorfor skal man ikke kunne bruke denne beskrivelsen også for cappuccinoer?

Det er ikke nødvendigvis så enkelt å se forskjellen på en våt og tørr cappuccino, ettersom de er like store og serveres i samme type kopp. Smaken på de to er imidlertid ganske forskjellig.

Hvordan lages våt og tørr cappuccino?

En standard cappuccino lages med like mengder espresso, steamet melk og melkeskum. Våte og tørre cappuccinoer inneholder de samme komponentene, men slik som med mange av de andre espressobaserte kaffedrikkene, ligger forskjellen i blandingsforholdet.

En våt cappuccino er ikke veldig forskjellig fra en standard cappuccino, men den lages med noe mer steamet melk og noe mindre melkeskum. Størrelsen er identisk med den klassiske cappuccinoen, og den er derfor en slags mellomting mellom cappuccino og latte. En «supervåt» cappuccino inneholder enda mer steamet melk, og er derfor det samme som en latte.

En tørr cappuccino inneholder mindre steamet melk, men til gjengjeld svært mye melkeskum. En «bone dry» cappuccino inneholder ikke steamet melk i det hele tatt, kun espresso og melkeskum.

Beskrivelsen ‘våt’ og ‘tørr’ kommer av at baristaer regner melkeskum som et tørt stoff. Siden en våt cappuccino inneholder mindre skum, er den derfor våtere enn den klassiske cappuccinoen – og ettersom en tørr cappuccino inneholder mer melkeskum, er den tørrere.

Bilde av en tørr cappuccino med mye melkeskum

Tørre cappuccinoer består av svært mye melkeskum. Foto: Colourbox.com

Hva smaker våt og tørr cappuccino?

Smaksprofilen til de ulike cappuccinovariantene er ganske forskjellig. Våt cappuccino er den tradisjonelle måten å lage cappuccino på, men siden den inneholder mer melk enn melkeskum, får den er mer kremet tekstur enn en klassisk cappuccino. Melken gjør også at espressoen balanseres mer ut, og man får en søtere versjon med mildere kaffesmak. Når melken steames, tilføres den mindre luft enn vanlig, noe som gjør at melken blir «mykere». Det er vanlig å bruke melk med litt høyere fettinnhold for å sørge for at den våte cappuccinoen blir så kremet som mulig.

Den tørre cappuccinoen – spesielt den som kalles for «bone dry» – er en moderne vri på cappuccinoen. Melkeskummet gjør at teksturen blir pulveraktig og kornete, og man får en kontrast mellom espressoen og skummet. Samtidig får man en rik og kraftig kaffesmak hvor espressoen får være stjernen i showet. For å oppnå et luftigere melkeskum er det vanlig å bruke melk med lavere fettinnhold. Dette er også med på å påvirke smaken.

Selv om våt og tørr cappuccino ikke er spesielt kjent i Norge (ennå?), er det ingenting i veien for å spørre en barista om å lage de to cappuccinovariantene til deg. Hvilken blir din nye favoritt?

Kilde: javapresse.com, yourdreamcoffee.com, stories.starbucks.com

Relaterte artikler