Hint: Forskjellen ligger i melken.
En klassisk cappuccino lages med like deler espresso, melk og melkeskum. Foto: Colourbox.comDet er ikke nødvendigvis så enkelt å se forskjellen på en våt og tørr cappuccino, ettersom de er like store og serveres i samme type kopp. Smaken på de to er imidlertid ganske forskjellig.
En standard cappuccino lages med like mengder espresso, steamet melk og melkeskum. Våte og tørre cappuccinoer inneholder de samme komponentene, men slik som med mange av de andre espressobaserte kaffedrikkene, ligger forskjellen i blandingsforholdet.
En våt cappuccino er ikke veldig forskjellig fra en standard cappuccino, men den lages med noe mer steamet melk og noe mindre melkeskum. Størrelsen er identisk med den klassiske cappuccinoen, og den er derfor en slags mellomting mellom cappuccino og latte. En «supervåt» cappuccino inneholder enda mer steamet melk, og er derfor det samme som en latte.
En tørr cappuccino inneholder mindre steamet melk, men til gjengjeld svært mye melkeskum. En «bone dry» cappuccino inneholder ikke steamet melk i det hele tatt, kun espresso og melkeskum.
Beskrivelsen ‘våt’ og ‘tørr’ kommer av at baristaer regner melkeskum som et tørt stoff. Siden en våt cappuccino inneholder mindre skum, er den derfor våtere enn den klassiske cappuccinoen – og ettersom en tørr cappuccino inneholder mer melkeskum, er den tørrere.
Smaksprofilen til de ulike cappuccinovariantene er ganske forskjellig. Våt cappuccino er den tradisjonelle måten å lage cappuccino på, men siden den inneholder mer melk enn melkeskum, får den er mer kremet tekstur enn en klassisk cappuccino. Melken gjør også at espressoen balanseres mer ut, og man får en søtere versjon med mildere kaffesmak. Når melken steames, tilføres den mindre luft enn vanlig, noe som gjør at melken blir «mykere». Det er vanlig å bruke melk med litt høyere fettinnhold for å sørge for at den våte cappuccinoen blir så kremet som mulig.
Den tørre cappuccinoen – spesielt den som kalles for «bone dry» – er en moderne vri på cappuccinoen. Melkeskummet gjør at teksturen blir pulveraktig og kornete, og man får en kontrast mellom espressoen og skummet. Samtidig får man en rik og kraftig kaffesmak hvor espressoen får være stjernen i showet. For å oppnå et luftigere melkeskum er det vanlig å bruke melk med lavere fettinnhold. Dette er også med på å påvirke smaken.
Selv om våt og tørr cappuccino ikke er spesielt kjent i Norge (ennå?), er det ingenting i veien for å spørre en barista om å lage de to cappuccinovariantene til deg. Hvilken blir din nye favoritt?
Kilde: javapresse.com, yourdreamcoffee.com, stories.starbucks.com
Dersom du velger de mest kaloririke kaffedrikkene, vil du kunne få i deg store mengder sukker.
For et utrent øye kan det være vanskelig å skille flat white fra cortado, cappuccino og kaffe latte.
Det er ikke alltid så enkelt å orientere seg i kaffeverdenen. Her får du en oversikt over de mest kjente kaffedrikkene!
På 130 år har espressomaskinen gjennomgått flere store endringer.