Kreativ lattekunst florerer på Instagram

Hvorfor er lattekunst en viktig del av kaffekulturen?

Lattekunst av en dronning er laget i en kopp med kaffe Er du en av dem som legger ut bilder av nydelig lattekunst på sosiale medier? Du er i så fall ikke den eneste! Foto: Colourbox.com

Ifølge en undersøkelse om ‘fotogen kaffe’ fra Foresight Factory har antallet kaffebilder på Instagram økt med 4500 prosent (!) siden 2015. Mye av dette er takket være lattekunst. Jo finere en kaffe ser ut, jo mer sannsynlig er det at man knipser et bilde og deler det på sosiale medier.

Noe av sjarmen med å gå på kafé og kjøpe seg en kaffe, er nettopp å få nydelig lattekunst i melkeskummet. Og det er virkelig en kunst – som også har sitt eget verdensmesterskap. Selv om de fleste med litt trening kan klare å lage enkel lattekunst, tar det tid og dedikasjon å mestre det ordentlig.

Lattekunst av en hest er laget i en kopp med kaffe

‘Free-pour’ regnes som den tradisjonelle lattekunsten. Foto: Colourbox.com

Hva er lattekunst?

Lattekunst er designet som lages i espressobaserte kaffedrikker, hovedsakelig kaffe latte og cappuccino. Man kan imidlertid også lage design i andre typer drikke, slik som matcha, gurkemeielatte og kakao. Det viktige er at det er nok kontrast mellom melkeskummet og drikkens farge, slik at man kan se designet.

Det finnes to typer lattekunst. Den mest kjente – og den tradisjonelle varianten – er såkalt ‘free-pour’ lattekunst. Her blir steamet melk helt oppi espressoen på en slik måte at det dannes et design i kaffen. De enkleste designene er hjerter og tulipaner, men det er kun fantasien som setter grenser for hva man kan lage.

En annen type lattekunst er såkalt ‘etching’. Her bruker man gjerne redskaper for å tegne i kaffen, men man kan også bruke siruper og kakaopulver. For såkalte ‘kaffepurister’ faller imidlertid etching utenfor tradisjonell lattekunst.

En barista lager lattekunst av en kanin med et tegneredskap

Ved ‘etching’ bruker man gjerne et redskap for å tegne i kaffen. Foto: Colourbox.com

Lattekunstens historie

Kaffeeksperter er i stor grad enige om at lattekunstens fødested er Espresso Vivace i Seattle, USA, og at det begynte å bli populært på 1980-tallet. En av eierne av Espresso Vivace, David Schomer, begynte å lage enkle design i kaffen de solgte, og fikk gode tilbakemeldinger. Han begynte deretter å trene opp baristaene sine til å lage lattekunst. Mange av disse baristaene var med på å utforme noen av de vanligste designene vi finner i dag, slik som hjertet og den såkalte ‘rosettaen’. Ikke lenge etter ble lattekunst sett på som en viktig del av Third Wave-kaffe.

En av grunnene til at lattekunst har blitt så populært – for både kaféeiere og forbrukere – er at det indikerer et nivå av presisjon og dedikasjon hos baristaene som viser at de lager kaffen med kjærlighet. Det har også blitt et markedsføringsverktøy, ikke minst det siste tiåret med fremveksten av sosiale medier. Selv om lattekunst ikke er avgjørende for suksessen til kaféer og kaffebarer, er det ingen tvil om at intrikate design kan tiltrekke seg kunder og øke interessen for kaffe.

En barista heller melk i espresso for å lage lattekunst

Det tar mye trening å mestre kunsten å lage lattekunst. Foto: Colourbox.com

Hvordan lages lattekunst?

Det er mange ting man må passe på når man skal lage lattekunst:

  • Melkens temperatur
  • Melkens tekstur og volum, og størrelsen på boblene i melkeskummet
  • Hvilken vinkel man skal helle melken i
  • Hvilken avstand man skal helle melken fra
  • Hvor mye melk som skal helles for å oppnå riktig design

Selv om det kanskje ser enkelt ut når proffe baristaer lager lattekunst, tar det mye trening for å mestre denne kunsten. Ikke bare skal man klare å helle melken på riktig måte, men man skal også steame den helt riktig først. Derfor tar det ofte årevis for baristaer å finpusse kunnskapene sine, og det krever mye øvelse og tålmodighet å klare å helle symmetriske design med høy kontrast og rene linjer.

Dersom du har lyst til å bli imponert, kan vi anbefale å sjekke ut Carmen Clemente sin Instagram-profil. Hun vant World Latte Art Championship 2022 på World of Coffee i Milano, og du kan se video fra finalen på YouTube. På Instagram poster hun jevnlig videoer av fremgangsmåten til de ulike designene sine, slik at du kan prøve å lage dem selv. Men fortvil ikke dersom din lattekunst ikke blir like bra – hun kan tross alt smykke seg med tittelen verdens beste lattekunstner!

Kilder: foresightfactory.co, perfectdailygrind.com, sprudge.com

Relaterte artikler