Forskjeller og likheter mellom kaffe og matcha

De har mange likheter, men også noen vesentlige forskjeller.

En kopp med matcha-latte står på et bord i en kafé. Man kan lage melkebaserte drikker med matcha som base, slik som for eksempel matcha latte. Foto: Colourbox.com

Matcha er en grønn pulverte som opprinnelig kommer fra Japan. Populariteten til matcha er imidlertid på vei opp over hele verden, også i Norge. Flere og flere kaffebarer tilbyr nå matcha som et alternativ til kaffe.

Kaffe og matcha er to svært populære koffeinholdige drikker, og begge har positive helseeffekter. Men til tross for mange likheter, har de også noen vesentlige forskjeller.

Hvordan skiller matcha seg fra kaffe?

Matcha er en spesiell type te som lages med et finmalt pulver av grønne teblader. Disse tebladene blir dyrket og bearbeidet på en helt spesifikk måte, noe som gjør at de blant annet produserer mer koffein. Etter at bladene høstes, blir de tørket og knust til et fint pulver. Teen lages ved å løse dette pulveret opp i varmt vann. Matcha skiller seg altså fra kaffe (og vanlig te) ved at pulveret løses fullstendig opp i vannet.

Kort fortalt er kaffe og matcha to vidt forskjellige drikker. En vanlig porsjonsstørrelse matcha er på 60 ml, noe som er vesentlige mindre enn en standard kaffekopp på 240 ml. Og selv om begge drikkene smaker bittert, stopper smakslikhetene der. Mens kaffe er kjent for å ha en svakt brent smak, ofte med hint av nøtter og sjokolade, har matchateen en jordlig smak med hint av gress.

Selv om metoden matchaplanten blir dyrket på gjør at den produserer mer koffein, inneholder den likevel mindre koffein enn kaffe. Én kopp kaffe inneholder omtrent 96 mg koffein, mens én kopp matcha har mellom 38 og 88 mg koffein. Det store slingringsmonnet i koffeininnholdet skyldes en rekke faktorer, blant annet hvor mye pulver man bruker, hvor ferske bladene var da pulveret ble laget og hvor lenge man lar den brygge.

Koffeinet i de to drikkene fungerer også på ulike måter. Kaffe gir et raskt energipåfyll, fordi kroppen absorberer koffeinet mer eller mindre umiddelbart. Etter 15 minutter vil man føle seg mer våken og ha mer energi. Teen gir også energipåfyll, men ikke like raskt som kaffe. Den passer derfor bedre hvis du ikke har behov for en umiddelbar energiboost.

En krukke med matcha-pulver står på et bord sammen med en visp.

Når man lager matcha, lønner det seg å bruke en spesiell bambusvisp for å unngå klumper. Foto: Colourbox.com

Positive helseeffekter

Til tross for forskjellene mellom kaffe og matcha, har de også en rekke likheter – spesielt når det kommer til positive helseeffekter. Teen har nemlig mange av de samme egenskapene som kaffe. For eksempel kan begge drikkene hjelpe deg med å gå ned i vekt, ettersom koffein øker metabolismen i kroppen. Drikkene inneholder også flere andre kjemiske forbindelser som kan hjelpe med vekttap, blant annet ved å påvirke fedmerelaterte hormoner, hemme fettdannelse og aktivere nedbrytning av fett.

I tillegg inneholder både kaffe og matcha svært mye antioksidanter, som kan være med på å redusere risikoen for å utvikle flere ulike krefttyper. Drikkene reduserer risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, samt leversykdommer. Også hjernen blir positivt påvirket – koffeinet kan forbedre både humøret, oppmerksomheten, hukommelsen og reaksjonsevnen. Uavhengig av om du foretrekker kaffe eller matcha, vil altså begge drikkene bringe med seg svært mange positive helseeffekter.

Kilder: healthline.com

Relaterte artikler