Red espresso – espressoen som ikke er kaffe

Hvem visste vel at te kunne følge spillereglene til kaffe?

En krukke med roobois-te står på et bord. Red espresso lages med tørket rooibos. Foto: Colourbox.com

Det som skiller en red espresso fra en klassisk espresso, er ikke den særegne rødfargen i seg selv. Det spesielle med den røde espressoen er at den ikke inneholder kaffe. Den lages nemlig med rooibos-te.

Kaffe og te er to av de mest populære drikkene vi har. Likevel er opplevelsen man får av å drikke kaffe og te vidt forskjellig. Te skal gjerne drikkes sakte, og gir en slags ro i sjela og en opplevelse av zen. Smakene er subtile og lette, og te har ofte en høyere «kosefaktor» enn kaffe. Espresso er ment å drikkes raskt, slik navnet tilsier – ekspress. Smakene er intense og gir en kraftig oppkvikker. Så hva skjer når man kombinerer disse to svært ulike drikkeopplevelsene?

Hva er rooibos?

For å forstå hva red espresso er, er det først nødvendig å vite hva rooibos er. Rooibos er afrikaans og betyr «rød busk», og er nettopp en rød busk som vokser i Sør-Afrika. Bladene til busken ser ut som små nåler, og disse blir høstet og deretter fermentert. Det er disse bladene som benyttes når man brygger rooibos-te.

Rooibos-te har alltid vært en stor del av sørafrikansk kultur, og er også nasjonaldrikken i landet. Teen er naturlig koffeinfri, og kan derfor drikkes når som helst på døgnet – og av hvem som helst. Av denne grunn begynner sørafrikanske barn å drikke rooibos-te fra tidlig alder, og teen brukes ofte som en medisin for å behandle kolikk og magesmerter hos barn.

Hva er red espresso?

Vanlig espresso lages ved at vann presses gjennom espressomalte kaffebønner med et kraftig trykk. Tilberedningen av espresso tar mellom 22 og 28 sekunder, så dette er en svært rask prosess. Det er trykket og den korte bryggetiden som gir espressoen sin velkjente smak. Red espresso lages på nøyaktig samme måte, men med ett unntak: I stedet for kaffe brukes det rooibos-te.

Denne måten å lage rooibos på gjør at teen blir like kraftig som en vanlig espresso, og gjør at drikken får en helt ny dimensjon. Smaken til red espresso ligner imidlertid ikke på klassisk espresso i det hele tatt, men er snarere som en sterk, konsentrert og aromatisk te. Red espresso får en tykk og rik crema, og kan brukes som base i melkedrikker på samme måte som vanlig espresso.

Siden rooibos er naturlig koffeinfri, er red espresso et godt alternativ for de som ikke kan eller vil drikke koffeinholdige drikker. Melkebaserte drikker med red espresso gir følelsen av at man drikker kaffe, men med bedre smak og kvalitet enn koffeinfri kaffe gir.

Kilder: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler