Hva er en blond espresso, og hvordan skiller den seg fra vanlig espresso?

Espresso lages vanligvis med mørkbrent kaffe. Hva skjer hvis man bruker lystbrent kaffe i stedet for?

En kvinne holder en svart kopp med espresso på fanget Det var Starbucks som kom opp med begrepet ‘blond espresso’. Foto: Colourbox.com

Vi møter stadig vekk på nye kaffebegreper, og det er ikke alltid så enkelt å forstå hva de betyr. Et av disse begrepene er «blond espresso». For hva innebærer det egentlig at en espresso er ‘blond’?

Dersom din første tanke var at en blond espresso må være en lysere variant av den klassiske espressoen, har du truffet spikeren på hodet. En blond espresso lages nemlig med lysbrente kaffebønner i stedet for mørkbrente. Det var Starbucks som introduserte oss for begrepet da de la til drikken i sortimentet sitt i 2017, men de er langt ifra de eneste som tilbyr espresso laget med lysbrente kaffebønner.

Hva skiller en blond espresso fra en vanlig espresso?

En vanlig espresso lages ved at varmt vann presses gjennom finmalt kaffe med et svært høyt trykk. Siden det er standard å bruke mørkbrent kaffe, er det ikke uvanlig å kalle mørkbrente kaffebønner for espressobønner.

En blond espresso lages som sagt med lysbrente kaffebønner. Disse brennes over lavere varme i en kortere periode, noe som gjør at både farge, smak og «body» oppleves som lysere og lettere. Dette gjør at den blonde espressoen får lysere farge, og smaksprofilen blir en annen.

En blond espresso er søtere og syrligere enn en klassisk espresso, og smaken er ikke fullt så kraftig og bitter. Det sies gjerne at smaksprofilen er mer ‘delikat’. På lik linje med lysbrent traktekaffe, vil blonde espressoer ofte ha hint av sitrusfrukter, blomster og urter. Dersom du liker lysbrent kaffe generelt, er sannsynligheten stor for at du også kommer til å like den blonde espressoen. Det er imidlertid verdt å merke seg at blonde espressoer ofte er mørkere brent enn det nordmenn tenker på som lysbrent!

Den blonde espressoen kan nytes for seg selv, eller den kan brukes i melkebaserte kaffedrikker – på akkurat samme måte som vanlige espressoer. Disse kaffedrikkene vil da ha en mildere og mindre bitter kaffesmak enn når de lages med en klassisk espresso.

Kilde: yourdreamcoffe.com, thedarkroast.com, forbes.com