Blond iskaffe med havremelk og brunt sukker

En søt og god iskaffe!

Melk helles oppi et glass med iskaffe Foto: Colourbox.com

Iskaffe lages gjerne med espresso. En blond iskaffe skiller seg fra en standard iskaffe ved at den lages med blond espresso. Dette er espressobønner som er mye lysere brent enn klassisk espressobrenning, som jo er en svært mørk brenningsgrad. Resultatet blir en espresso som er søtere og syrligere enn klassisk espresso, med en mindre bitter og kraftig smaksprofil.

Blonde espressoer har ofte hint av sitrusfrukter, blomster og urter, på lik linje med lysbrent traktekaffe. Det er imidlertid verdt å merke seg at en blond espresso ofte er mørkere brent enn det vi nordmenn tenker på som ‘lysbrent’ kaffe. Den er derfor perfekte for å bruke i iskaffe, fordi man får det beste av begge verdener – kraftig kaffesmak, men med mindre bitterhet.

Oppskrift på blond iskaffe

Når man bruker blond espresso i en iskaffeoppskrift, er det vanlig å bruke 3 espressoshots. Dette er altså mer enn man vanligvis gjør. Årsaken er rett og slett at den blonde espressoen har en mildere smaksprofil, og man bør dermed bruke en større mengde for at kaffesmaken fortsatt skal være tydelig.

Sukkerlake med brunt sukker er enkelt å lage selv. Ha 2 dl brunt sukker og 1 dl vann i en liten kjele, og kok opp under omrøring. La sukkerlaken småkoke til sukkeret er fullstendig oppløst. La deretter sukkerlaken avkjøles før den oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet. Det er også mulig å tilsette litt vaniljeekstrakt i sukkerlaken! Dette gjøres i så fall når sukkerlaken har nådd romtemperatur.

Ingredienser

  • 3 blonde espressoshots (90 ml)
  • 3 ss sukkerlake med brunt sukker
  • 1 dl havremelk
  • Kanel
  • Isbiter

Fremgangsmåte

  1. Lag tre blonde espressoshots.
  2. Ha espresso, sukkerlake, litt kanel og isbiter i en cocktailshaker. Rist i 10–15 sekunder.
  3. Ha isbiter i et glass.
  4. Sil iskaffen oppi glasset over isbitene.
  5. Topp opp med havremelk. Bruk mer eller mindre havremelk avhengig av hvor sterk du ønsker at iskaffen skal være.
  6. Putt oppi et sugerør, og nyt!

Relaterte artikler