Slik ble havremelk så populært

Hvilken plantemelk er din favoritt?

Et glass med havremelk står ved siden av en bolle med havre Havremelk er sunt og smakfullt. Foto: Colourbox.com

Stadig flere forbrukere velger å bruke plantemelk i kaffen sin. Majoriteten av kaféer og kaffebarer tilbyr derfor ulike plantebaserte melkealternativer. Et av disse er havremelk.

Det var lenge soya som var den mest populære plantemelken, med mandel og kokos hakk i hæl. De siste årene er det imidlertid havremelken som har tatt ledelsen. Men hvordan ble havremelk så populært?

Havremelkens historie

Plantebaserte melkealternativer har eksistert lenge. Den første typen plantebasert melk ble laget av tigernøtter for over tusen år siden. Oppskrifter med mandelmelk har blitt sporet til 1200-tallet, og soyamelk til 1300-tallet.

Sammenlignet er havremelk en relativt ny oppfinnelse. Det var svensken Rickard Öste som oppfant havremelken da han forsket på laktoseintoleranse og bærekraftig matproduksjon. I 1994 dannet han det nå kjente selskapet Oatly sammen med broren Björn.

De første 20 årene gikk salget av havremelk relativt smått, før det i 2012 snudde da de fokuserte på en mer bærekraftsrettet markedsføringskampanje med fokus på millenniumgenerasjonen. I 2017 delte de ut gratis prøver av baristamelken sin til kaffebarer i USA og Storbritannia, og mange baristaer ble så imponert over havremelkens smaksprofil, tekstur og evne til å steames at de begynte å bestille melken. Siden den tid har salget vært stigende.

Havre som vokser på et jorde

Produksjon av havre er miljøvennlig. Foto: Colourbox.com

Hvorfor havremelk?

All plantemelk har sett en økning i popularitet de siste årene, mye på grunn av et økt fokus på helse og miljøvennlighet. Likevel er det havremelken som har hatt størst økning. Dette er det flere grunner til.

For det første er produksjonen av havremelk mer miljøvennlig enn mange andre typer plantemelk, spesielt når havren dyrkes lokalt. Ikke bare har havren lavere nivåer av karbonutslipp enn mange andre planter, men den krever også mindre vann. For eksempel kreves det 370 liter vann for å lage én liter mandelmelk, men bare 48 liter vann for å lage én liter havremelk.

I tillegg har havremelk en god smak. Den er nøytral og kremet, og har en munnfølelse som minner om kumelk. Havremelken overdøver derfor ikke kaffens smak, men lar kaffens komplekse smaksprofil skinne gjennom.

Samtidig egner havremelk seg godt for steaming. Mens en del plantebaserte melketyper skiller seg og ikke klarer å skape et godt skum, oppfører havremelk seg nesten identisk med kumelk. Havremelken som er produsert for baristabruk er i tillegg tilsatt stabilisatorer, som sørger for at skummet blir enda bedre. Det er derfor fullt mulig å lage nydelig lattekunst med havremelk, noe som gjør den til en favoritt blant baristaer.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler