Plantemelk og kaffe

Hvordan vil populariteten til plantemelk i kaffe utvikle seg fremover?

Tre glass med ulike typer plantemelk står på et turkis bord sammen med mandler, havregryn, cashewnøtter og en kokosnøtt Det finnes mange forskjellige typer plantemelk på markedet. Foto: Colourbox.com

Plantemelk blir stadig mer populært, og med økt etterspørsel tilbyr de fleste kaféer og kaffebarer plantebaserte alternativer til kumelk.

Selv om plantemelk er et relativt nytt tilskudd til kaffebarmenyen, har drikken eksistert i over 1000 år.

Plantemelkens historie

Plantemelk har en lang historie. Den første typen plantebasert melk, laget på tigernøtter, ble brakt fra Nord-Afrika til Spania før år 1000. Oppskrifter med mandelmelk fra 1200-tallet har blitt funnet i Vest-Asia, og soyamelk har blitt brukt i Kina siden 1300-tallet. Og selv om det er uenigheter om hvorvidt man kan bruke ordet «melk» om drikken, har man på engelsk kalt plantemelk for melk siden 1200-tallet.

Soyamelk har blitt kommersielt produsert siden 1917, og har siden 80-tallet vært tilgjengelig verden over. Populariteten har økt spesielt mye de siste årene, og det finnes i dag mange ulike varianter. Dette er i hovedsak takket være de yngre generasjonene, fordi de i større grad er opptatt av klima, helse og etikk.

Et stort antall forbrukere foretrekker plantebaserte alternativer fremfor kumelk fordi det er mer miljøvennlig. Dette er imidlertid avhengig av hva slags plantemelk man velger – det krever nemlig 370 liter vann for å lage én liter mandelmelk. Til sammenligning krever soyamelk 28 liter og havremelk 48 liter vann.

Plantemelk i tiden fremover

Plantebasert melk er ikke bare populært blant veganere. Faktisk viser flere undersøkelser at de aller fleste som drikker plantemelk også drikker kumelk. Derfor har det dukket opp noen få hybridmelker på markedet, med positive egenskaper fra begge melketypene. Vi kan nok forvente å se flere slike hybrider i tiden fremover.

Alt tyder på at populariteten til plantemelk kommer til å fortsette å øke i tiden fremover. Og siden mye av plantemelken brukes av kaffebransjen, har det blitt utviklet flere baristavennlige varianter. Siden plantebaserte alternativer inneholder mindre fett enn kumelk, har det blitt tilsatt stabilisatorer som gjør at det likevel er mulig å steame melken.

En av de store fordelene med plantemelk er at de ulike variantene smaker forskjellig. En kaffe latte med havremelk vil for eksempel bli svært annerledes enn med soyamelk. Dette gir muligheten til å variere i større grad, og man kan derfor skape ulike kaffedrikker til ulike anledninger.

Kilde: wikipedia.org

Relaterte artikler