Potetmelk er det nye alternativet til kumelk

Potet kan brukes til så mangt – nå også som melk.

En person holder fire poteter i hendene Potetmelk? Tja, hvorfor ikke! Foto: Colourbox.com

Den allsidige poteten, som kan brukes til «alt», har fått enda et nytt bruksområde – nemlig som melk.

Plantebaserte alternativer blir mer og mer populært. Det dukker derfor opp stadig nye produkter, og potetmelk er en av disse. Det sies at potetmelken kan bli en av årets største trender. Dette er det mange årsaker til.

Potetmelken kommer

Potetmelk er et godt og kremet melkealternativ med en relativt nøytral smaksprofil. Den passer derfor svært godt i kaffe, og kan ellers brukes på samme måte som andre plantebaserte alternativer.

Det svenske merket DUG har allerede lansert tre ulike versjoner av sin potetmelk: original, barista og usøtet. Baristaversjonen har en høyere fettprosent enn de andre versjonene, noe som betyr at den egner seg bedre til steaming og til bruk i espressobaserte melkedrikker. Den fungerer minst like godt som andre plantebaserte melkealternativer.

Tre glassflasker med ulike typer plantemelk står på en skjærefjøl

Det finnes svært mange forskjellige typer plantebasert melk. Foto: Colourbox.com

Sunt for både kropp og klode

Potetmelk er i tillegg svært sunt. Potetmelken inneholder lite karbohydrater og fett, og er proppfull av antioksidanter. Den allsidige grønnsaken inneholder også proteiner, vitaminer, mineraler og fiber.

Samtidig er potetmelk sunt for kloden. Ikke bare er poteten en av de enkleste og mest produktive matvarene man kan dyrke, men den har også et lavere klimatrykk enn andre alternativer:

  • Mandelmelk
    Poteter bruker under 2 prosent av vannmengden som kreves for å dyrke mandler. Mens mandler krever 16 000 liter vann per kg, krever poteten bare 270 liter vann.
  • Soyamelk
    Soyabønner krever omtrent 2500 liter vann per kg, og er derfor bedre enn mandler på dette området. Soyamelk regnes imidlertid som en av de minst klimavennlige plantebaserte melkealternativene som finnes, ettersom mye av verdens avskoging skjer på grunn av soyadyrking.
  • Havremelk
    Når det kommer til klimaavtrykk, er havren og poteten på omtrent lik linje. Dyrking av poteter krever imidlertid halvparten så mye areal som havre, og poteten er altså vesentlig mer produktiv.
  • Kumelk
    Sammenlignet med kumelk har potetmelk et betydelig lavere klimaavtrykk, og man kan ifølge DUG redusere klimapåvirkningen med opptil 75 prosent dersom man bytter fra kumelk til potetmelk.

Enn så lenge er det ikke mulig å få tak i potetmelk i norske butikker, men vi blir overrasket dersom det ikke dukker opp i løpet av året. Vi ser frem til å prøve det nye melkealternativet – gjør du?

Kilder: sprudge.com, cbc.ca

Relaterte artikler