Og hvilke faktorer avgjør hvor miljøvennlig noe er?
Havremelk eller kumelk – det er det store spørsmålet. Foto: Colourbox.comI en debatt på NRK i oktober 2021 ble diskutert hvorvidt havremelk er mer miljøvennlig enn kumelk. Et av argumentene er at kumelk har et høyere CO2-utslipp. Det er imidlertid vanskelig å estimere nøyaktig hvor høyt utslipp kumelk har.
Når det kommer til CO2-utslippet til kumelk er det stor forskjell mellom ulike land og mellom ulike gårder. Utslippstallene vil også variere mellom forskjellige studier, blant annet fordi det er ulike faktorer som inngår i beregningsgrunnlaget.
Internasjonalt har imidlertid havremelk et gjennomsnittsestimat på 0,42 kg CO₂-ekvivalenter per kg, mens norsk kumelk har et gjennomsnittsestimat på 1,2 kg CO₂-ekvivalenter per kg. Dette betyr at kumelk har nesten tre ganger så høyt CO2-utslipp som havremelk.
Det kan imidlertid diskuteres om matvarenes ernæringsmessige kvalitet også bør medregnes når man ser på bærekraftighet. Det er for eksempel stor forskjell på proteininnholdet i de to drikkene. Mens kumelk inneholder ca. 3,5 gram proteiner per 100 gram, inneholder havremelk kun 0,6 gram. Det betyr at kumelk inneholder nesten 6 ganger så mye proteiner som havremelk.
Dette betyr at bildet endrer seg avhengig av hvilket fokus man har. Dersom fokuset kun er på CO2-utslippene, er det tydelig at havremelk er mer miljøvennlig. Men dersom man også inkluderer ernæringsmessige forhold, vil dommen være at kumelk er mer miljøvennlig. Det er derfor ikke mulig å trekke noen bastant slutning om hvilken drikk som er mest miljøvennlig.
Kilde: matindustrien.no
Hvordan vil populariteten til plantemelk i kaffe utvikle seg fremover?
Plantebasert melk oppfører seg ikke på samme måte som kumelk. Så hvordan steamer man det for et best mulig resultat?
Hva har kaffedrikkere blitt opptatt av det siste halvannet året?
Miljøvennlig kaffe uten bruk av drivstoff eller elektrisitet. Hvordan er det mulig?