Good Coffee Farms lager bærekraftig kaffe – med sykler

Miljøvennlig kaffe uten bruk av drivstoff eller elektrisitet. Hvordan er det mulig?

Carlos Menen smiler mot kamera på World of Coffee i Milano Vi møtte Carlos Melen på World of Coffee i Milano. Foto: Sjo og Floyd

Da vi var på World of Coffee i Milano i juni møtte vi Carlos Melen, som driver kaffeselskapet Good Coffee Farms. Vi fikk smake på kaffen han hadde med, og den smakte nydelig. Det som gjør at kaffen hans skiller seg ut fra annen kaffe er imidlertid måten den har blitt produsert på.

På Good Coffee Farms lager de nemlig miljøvennlig kaffe uten bruk av strøm eller drivstoff, og med svært lite vann. Måten de får til dette på er å bruke egenproduserte sykler – som fungerer som treskemaskiner.

Bakgrunnen for Good Coffee Farms

Carlos lanserte Darks Coffee i 2011, og har jobbet i kaffebransjen siden. Kundene hans var da opptatt av å vite mer om kaffen hans. Hva var kaffens opprinnelse? Hvordan var sporbarheten? Var det Fairtrade, og ble det brukt plantevernmidler i produksjonen?

Carlos hadde ikke svar på disse spørsmålene, og det hadde heller ikke leverandørene hans. Han bestemte seg derfor for å ta kontakt med produsentene direkte.

– Dessverre kunne jeg ikke få noe ordentlig svar på disse spørsmålene, og det var ikke mulig å spore produsenten, forteller Carlos.

I produksjonsprosessen er det nemlig mange mellomledd, og det aller meste av kaffe produseres av småskalabønder. Kaffen samles derfor inn på innsamlingssteder og blandes, før den sendes videre til store gårder med industrimaskiner. Der blandes kaffen igjen før den prosesseres.

– Vi så at det var en utfordring i bransjen at småskalabøndene ikke selv kunne gjennomføre foredlingsprosessen, sier Carlos. – Dette ønsket vi derfor å gjøre noe med.

Hvorfor sykler?

Kaffe går gjennom mange produksjonstrinn. Etter at kaffebærene er plukket og sortert, går de gjennom en foredlingsprosess hvor fruktkjøttet fjernes og bønnene tørkes.

– Tradisjonelt er småskalabøndene kun med på innhøstingen av kaffebærene, før bærene sendes videre, sier Carlos.

Dette skaper ikke bare problemer med kaffens sporbarhet, men gjør også at småskalabøndene ikke får rettferdig betaling for produktet de selger.

– I tillegg forårsaker mange industrimaskiner miljøødeleggelser. Derfor utviklet jeg et sykkeldrevet prosjekt i 2017, forteller Carlos. – Å bruke disse syklene er miljøvennlig, og krever verken bruk av drivstoff eller elektrisitet. Industrimaskiner bruker i tillegg enorme mengder vann, noe man slipper ved bruk av disse syklene. Også er de billige! Mange produsenter klarer ikke å selge kaffen til en rettferdig pris, og noen bønder får ikke engang nok til å dekke produksjonskostnadene. Sykkeltreskemaskinene gjør derfor at foredlingsprosessen blir tilgjengelig for flere småskalabønder, noe som øker inntektene deres, samtidig som det sikrer kaffens sporbarhet.

Bilde av striesekken til Good Coffee Farms, hvor Carlos Menen sitter på en sykkel

Carlos pryder striesekken til kaffen. Foto: Sjo og Floyd

Hvordan fungerer det?

– Som du ser på striesekken, sitter man på sykkelen og heller kaffebønnene oppi beholderen foran. Det er faktisk jeg som er avbildet! sier Carlos og ler. – Oppi beholderen blir fruktkjøttet separert fra kaffebønnene, så disse syklene erstatter de store industrimaskinene. Fruktkjøttet tar man vare på og lager cascara av.

Good Coffee Farms produserer nemlig cascara i tillegg til kaffe. Dette er te laget av kaffebærene. Carlos gir oss en kopp med cascara, og smaken er utsøkt. Teen har en kraftig rød farge, og er rik på smak. Den er syrlig og søt, omtrent som en kraftig urtete laget av røde bær.

– Cascaraen bidrar til en ekstra fortjeneste til bøndene. Vi øker rett og slett verdien til avfallet ved å gjøre det om til et nytt produkt, sier Carlos. – Samtidig er det bra for miljøet. Vanligvis blir fruktkjøttet kastet, og de store søppelhaugene med fruktkjøtt gir fra seg råtten juice som kan forårsake vannforurensninger.

Carlos begynte å eksportere kaffe i 2019, og populariteten til Good Coffee Farms har økt kraftig siden den tid. Sykkeltreskemaskinene har fått oppmerksomhet fra kaffeprodusenter over hele verden. Målet til Carlos er å gjøre kaffesyklene tilgjengelige for enda flere småskalakaffebønder over hele verden.

Se video av prosessen på YouTube, og les mer om Carlos og hans historie på goodcoffeefarms.com.

Relaterte artikler