Kaffeprisene har falt rundt 60 prosent siden 2015.
Flere aktører samarbeider med lokale bønder i berørte land for å øke lønnsomheten hos kaffebøndene, blant annet International Coffee Partners (ICP). Illustrasjonsfoto av kaffebønder i Guatemala. Foto: ICPPrisene er blitt så lave at flere bønder i Honduras og Guatemala har blitt en del av den store migrasjonen fra Latin-Amerika nordover mot USA. Det sies at «migrasjonsproblemet» rett og slett er et kaffeproblem. Andre kaffebønder, i land som Colombia og Peru, har byttet ut kaffen med kokablader.
En av årsakene til at kaffeprisen nå er så lav, er å finne i Brasil. Sør-Amerikas største stat produserer nemlig mest kaffe av alle, og her har avlingene vært rekordstore de to siste årene. I 2018 produserte Brasil mellom 63 og 64 millioner sekker kaffe, mot normalt 52 til 58 millioner sekker. Økningen har endret hele balansen i markedet.
Siden 2017 har de fleste kaffebønder dyrket med tap. Økte produksjonskostnader er en del av dette bildet. Klimaendringer truer 60 prosent av alle ville kaffearter, og det koster å bøte på konsekvensene. Bøndene har for eksempel blitt tvunget til å kjøpe kjemikalier for å bekjempe kafferust, en sopp som antas å ha en sammenheng med klimaendringer.
Flere aktører samarbeider med lokale bønder i berørte land for å øke lønnsomheten hos kaffebøndene. Blant annet International Coffee Organization (ICO), som er en sammenslutning av kaffeimporterende- og eksporterende land, og International Coffee Partners (ICP), som eies av kaffeaktører som JOH. JOHANNSON KAFFE, Löfbergs, Paulig og Lavazza.
ICP etablerte allerede i 2014 et prosjekt i Trifinio-regionen, som består av landene El Salvador, Honduras og Guatemala. Målet er å bedre både miljømessige, økonomiske og samfunnsmessige forhold i de kaffedyrkende områdene.
Spørsmålet vil bli diskutert under en kaffeprat arrangert av Utviklingsfondet.
Hvert eneste kaffeproduserende land har egne kvalitetsstandarder som klassifiserer produksjonen.
Kan ny kaffegenetikk sikre oss en fremtid med kaffe?
Forbrukere kan forvente å måtte betale mer for kaffen sin i tiden fremover.