Lave kaffepriser tvinger bønder til å flykte

Kaffeprisene har falt rundt 60 prosent siden 2015. 

Tre kaffebønder. Flere aktører samarbeider med lokale bønder i berørte land for å øke lønnsomheten hos kaffebøndene, blant annet International Coffee Partners (ICP). Illustrasjonsfoto av kaffebønder i Guatemala. Foto: ICP

Kaffebønder i Guatemala og Colombia tvinges til utlendighet eller til kokainkartellene.

Prisene er blitt så lave at flere bønder i Honduras og Guatemala har blitt en del av den store migrasjonen fra Latin-Amerika nordover mot USA. Det sies at «migrasjonsproblemet» rett og slett er et kaffeproblem. Andre kaffebønder, i land som Colombia og Peru, har byttet ut kaffen med kokablader.

Det brasilianske overskuddet

En av årsakene til at kaffeprisen nå er så lav, er å finne i Brasil. Sør-Amerikas største stat produserer nemlig mest kaffe av alle, og her har avlingene vært rekordstore de to siste årene. I 2018 produserte Brasil mellom 63 og 64 millioner sekker kaffe, mot normalt 52 til 58 millioner sekker. Økningen har endret hele balansen i markedet.

Siden 2017 har de fleste kaffebønder dyrket med tap. Økte produksjonskostnader er en del av dette bildet. Klimaendringer truer 60 prosent av alle ville kaffearter, og det koster å bøte på konsekvensene. Bøndene har for eksempel blitt tvunget til å kjøpe kjemikalier for å bekjempe kafferust, en sopp som antas å ha en sammenheng med klimaendringer.

Internasjonal innsats

Flere aktører samarbeider med lokale bønder i berørte land for å øke lønnsomheten hos kaffebøndene. Blant annet International Coffee Organization (ICO), som er en sammenslutning av kaffeimporterende- og eksporterende land, og International Coffee Partners (ICP), som eies av kaffeaktører som JOH. JOHANNSON KAFFE, Löfbergs, Paulig og Lavazza.

ICP etablerte allerede i 2014 et prosjekt i Trifinio-regionen, som består av landene El Salvador, Honduras og Guatemala. Målet er å bedre både miljømessige, økonomiske og samfunnsmessige forhold i de kaffedyrkende områdene.

Relaterte artikler