Kaffeprisen stiger etter brasiliansk frost

Flere dager med minusgrader i juli har ødelagt store deler av avlingene.

Nærbilde av en sekk med kaffe, hvor det står «Cafe do Brasil» Brasil er det landet i verden som produserer mest kaffe. Foto: Colourbox.com

Høstsesongen i Brasil var preget av tørke, og i løpet av juli ble mange kaffeplantasjer utsatt for frost. Dette har påvirket kaffeproduksjonen kraftig.

I februar var prisen på arabica det høyeste den har vært siden oktober 2017, men prisen har steget ytterligere siden det. Siden januar har kaffeprisen steget med 60 prosent, og er nå på sitt høyeste siden 2014. Prisen på kaffebønner er i snitt 15 prosent høyere enn i fjor.

Ødelagte avlinger påvirker kaffeprisen

Brasil er verdens største produsent av arabicakaffe, og kaffen er også Brasils største eksportvare. Omtrent 70 prosent av landets kaffeproduksjon kommer fra de sørøstlige delstatene Minas Gerais og São Paulo. Det var også disse to områdene som opplevde flere dager med kraftig frost i løpet av juli. Selv om landet opplevde frost senest i 2019, er dette den verste frosten de har opplevd siden 1994. Den gjennomsnittlige temperaturen var på -1,2ºC.

Frosten har skadet mange av avlingene, og har også drept en vesentlig andel av de yngre plantene. Det er imidlertid fortsatt ukjent hvor store skadene er. Ulike estimater rapporterer at alt mellom 2,5 til 5,5 millioner kaffeposer à 60 kg har gått tapt. Som forbruker vil man nok ikke merke stigningen i kaffeprisen før om tidligst 2–3 måneder. Frosten kan imidlertid påvirke det globale kaffemarkedet i så mye som 4 år fremover.

Kilder: food-supply.dk, businessinsider.com, perfectdailygrind.com

Relaterte artikler