Tropiske stormer, lite nedbør og høye temperaturer påvirker kaffeproduksjonen.
Prisveksten skyldes blant annet at vi har mindre tilgang til kaffe fra store produsentland. Foto: Colourbox.comDet er også verdt å merke seg at International Coffee Organization (ICO) mener at en økende vaksineoptimisme bidrar til en generell økning i råvareprisene og dermed høyere kaffepriser. I tillegg antas det at en begrenset containerkapasitet bidrar til økte transportkostnader.
I produksjonsåret 2020–21 forventes at den globale produksjonen av kaffe vil øke med 1,9 % til ca. 172 millioner sekker. Dette vil gi et produksjonsoverskudd i denne perioden på noe over 5 millioner sekker. Forklaringen på det er den reduserte etterspørselen i serveringsmarkedet som følge av sosial nedstengning i store deler av verden. Paradoksalt nok har dette ikke gitt seg utslag i lavere priser, antakelig fordi det forventes at etterspørselen etter denne råvaren vil øke utover i 2021.
Ser vi på produksjonsutviklingen fra oktober 2020 til og med januar 2021, viser den en økning på 3,7 % i forhold til samme periode året før. Det totale produksjonsvolumet utgjorde 41,8 millioner sekker. Sør-Amerika hadde en betydelig økning i dette tidsrommet, og eksporterte 23,2 millioner sekker.
Verdens andre kaffeproduserende regioner hadde imidlertid en nedgang både i produksjon og eksport i denne perioden. For Afrika utgjorde nedgangen i eksporten 13 %. Mellom-Amerika og Mexico hadde en enda større prosentvis nedgang, hovedsakelig forårsaket av tropiske stormer som orkanene Iota and Eta.
Det er tid for innhøsting i noen av verdens største kaffeproduserende land, men arbeidskraften er svekket.
Kaffeprodusenter blir rammet ekstra hardt av klimaendringene på grunn av biedød.
Kaffeproduksjon blir påvirket av blant annet klimaendringer og plantesykdommer.
Det tok imidlertid lang tid før kaffe ble et betydningsfullt produkt i landet.