Brasil er verdens største kaffeprodusent

Det tok imidlertid lang tid før kaffe ble et betydningsfullt produkt i landet.

Det brasilianske flagget malt på en rustikk bordflate, ved siden av en kopp kaffe. Brasil er ikke bare en stor kaffeprodusent; landet har en rik kaffekultur og et økende kaffeforbruk. Foto: Colourbox.com

Først rundt år 1800 begynte Brasil å eksportere kaffe.

Kaffen kom til Brasil i 1727, da den brasilianske oberstløytnanten Francisco de Melo Palheta klarte å smugle med seg noen bønner fra Fransk Guyana (tidligere kalt Cayenne). Flere begivenheter de etterfølgende årene – blant annet et slaveopprør på Haiti, som den gang var en ledende eksportør av kaffe – ga et godt grunnlag for å utvikle eksporten av dette produktet fra Brasil.

Enormt viktig eksportvare i dag

I 2012 eksporterte Brasil hele 50 826 000 sekker med kaffe, og landet står i dag for mellom 30 og 40 prosent av all kaffe som produseres i verden. 80 prosent av kaffen er av typen Arabica, 20 prosent er Robusta. Det er for øvrig verd å merke seg at den fjerde største av Brasils delstater, Minas Gerias, som ligger sørøst i landet, står for rundt halvparten av all brasiliansk kaffeproduksjon.

Brasiliansk kaffe til Norge

Brasil er den desidert største eksportøren av kaffe til Norge; nesten 40 prosent av kaffen vi importerte i 2018, kom fra verdens største kaffeprodusent, ifølge SSB.

Crema på espressoen

Enkelte av kafferegionene i Brasil dyrker kaffe som er rik på stoffet furan, som bidrar til en god crema på espressokaffen. Furan er en organisk forbindelse som dannes ved varmebehandling av mange typer mat.

Rik kaffekultur og økende forbruk

Brasil er ikke bare en stor kaffeprodusent; landet har en rik kaffekultur og et økende kaffeforbruk. Den nasjonale kaffeorganisasjonen ABIC opplyser at forbruket innenlands passerte USA i konsum i 2014.

Relaterte artikler