Det tok imidlertid lang tid før kaffe ble et betydningsfullt produkt i landet.
Brasil er ikke bare en stor kaffeprodusent; landet har en rik kaffekultur og et økende kaffeforbruk. Foto: Colourbox.comKaffen kom til Brasil i 1727, da den brasilianske oberstløytnanten Francisco de Melo Palheta klarte å smugle med seg noen bønner fra Fransk Guyana (tidligere kalt Cayenne). Flere begivenheter de etterfølgende årene – blant annet et slaveopprør på Haiti, som den gang var en ledende eksportør av kaffe – ga et godt grunnlag for å utvikle eksporten av dette produktet fra Brasil.
I 2012 eksporterte Brasil hele 50 826 000 sekker med kaffe, og landet står i dag for mellom 30 og 40 prosent av all kaffe som produseres i verden. 80 prosent av kaffen er av typen Arabica, 20 prosent er Robusta. Det er for øvrig verd å merke seg at den fjerde største av Brasils delstater, Minas Gerias, som ligger sørøst i landet, står for rundt halvparten av all brasiliansk kaffeproduksjon.
Brasil er den desidert største eksportøren av kaffe til Norge; nesten 40 prosent av kaffen vi importerte i 2018, kom fra verdens største kaffeprodusent, ifølge SSB.
Enkelte av kafferegionene i Brasil dyrker kaffe som er rik på stoffet furan, som bidrar til en god crema på espressokaffen. Furan er en organisk forbindelse som dannes ved varmebehandling av mange typer mat.
Brasil er ikke bare en stor kaffeprodusent; landet har en rik kaffekultur og et økende kaffeforbruk. Den nasjonale kaffeorganisasjonen ABIC opplyser at forbruket innenlands passerte USA i konsum i 2014.
Hvilken metode som brukes for å foredle kaffebær etter at de er plukket, har stor betydning for kaffesmaken.
Kaffeprisene har falt rundt 60 prosent siden 2015.
Kaffeproduksjon blir påvirket av blant annet klimaendringer og plantesykdommer.
Selv om det finnes en offisiell definisjon på hva «sterk» kaffe er, finnes det mange ulike oppfatninger om hvordan en kopp med sterk kaffe skal være.