Slik blir presskannekaffen så god som mulig!
Det finnes mer enn bare én fremgangsmåte når man skal lage kaffe på en presskanne. Ikke bare kan man variere forholdet mellom kaffe og vann, men man kan også justere vanntemperaturen, traktetiden og kaffens malingsgrad. Det er ikke slik at én fremgangsmåte er bedre enn en annen – det kommer rett og slett an på personlig preferanse. Vi anbefaler derfor at du prøver deg frem til du finner den oppskriften du liker best!
Trykk her for å hoppe direkte til oppskriften.
Det finnes presskanner i mange ulike størrelser. Hvilken som egner seg best, avhenger rett og slett av hvor mange du skal lage kaffe til.
Beregn 60–70 gram kaffe per liter vann. Kaffens malingsgrad kan gjerne være presskannemalt, som er definert som en egen malingsgrad i Norge. Den er grovmalt, men ikke fullt så grov som kokmalt. Selv om det er mulig å kjøpe presskannemalt kaffe i dagligvarebutikker, anbefaler vi likevel å kverne kaffen selv. Det gir nemlig best resultat.
Vannet bør ha en temperatur på mellom 92ºC og 96ºC. Bruker du lysbrent kaffe, kan du gjerne holde deg i øvre sjiktet. Da kan du fint bruke vannet straks det har kokt opp. Dersom du bruker mørkbrent kaffe, bør imidlertid vannet ha noe lavere temperatur. Vent da 15–25 sekunder etter at vannet har kokt opp før du heller det oppi presskannen.
Det kan også være en fordel å bruke en digital vekt, slik at du vet nøyaktig hva forholdet mellom kaffe og vann er. Ikke bare blir det enklere å justere på oppskriften til neste gang, men du vil også kunne gjenskape oppskriften dersom kaffen ble akkurat slik du liker den.
Dette er en fremgangsmåte som vi i KaffeGeek kan gå god for. Den kan være et godt utgangspunkt for videre eksperimentering. Bruk 60–70 gram kaffe per liter vann, og la kaffen trekke i ca. 6 minutter.
Det er svært hyggelig å servere kaffe fra en presskanne. Foto: Colourbox.com
Beregn 60–70 gram kaffe per liter vann, etter smak og behag.
3 kopper | 3 dl vann | 18 gram kaffe |
4 kopper | 4 dl vann | 24 gram kaffe |
8 kopper | 8 dl vann | 48 gram kaffe |
3 kopper | 3 dl vann | 21 gram kaffe |
4 kopper | 4 dl vann | 35 gram kaffe |
8 kopper | 8 dl vann | 56 gram kaffe |
Hvor lenge kaffen skal trekke, avhenger av kaffens malingsgrad. Hvis du bruker presskannemalt kaffe, er det anbefalt å la den stå i ca. 6 minutter. Ved grovere eller finere malingsgrad justeres bryggetiden. Jo grovere malt kaffen er, jo lenger skal den trekke. Den bør imidlertid ikke stå mer enn 7–8 minutter – det sies nemlig at maksimal anbefalt kontakttid for kaffe er 8 minutter. Bruker du filtermalt kaffe, bør ikke kaffen trekke i mer enn 4–5 minutter. Står den lenger enn det, kan den fort bli overekstrahert og bitter. Tilpass også bryggevariablene etter kaffens brenningsgrad.
Når kaffen i presskannen er drukket opp, ligger det igjen et lag med våt kaffegrut i bunnen. Gruten skal ikke skylles ut i vasken, for da kan rørene tette seg! Den skal kastes i matavfallet, hvis mulig.
Selv om mesteparten av gruten er fjernet fra presskannen, vil det fortsatt ligge igjen mye grums. Hvis du synes det er styrete å rengjøre presskannen, kan du vurdere å bruke presskannefilter. I flere dagligvarebutikker får du kjøpt Evergood presskannefilter. All gruten vil da samle seg i dette filteret, slik at det bare er å løfte det ut og kaste det i søpla. Også filteret kan kastes i matavfallet.
En annen fordel med å bruke filter er at man vil få silt ut fettstoffene i kaffen. Dette er spesielt bra for dem med høyt kolesterol. Presskannekaffe, kokekaffe og espresso inneholder nemlig fettstoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet.
Det er avgjørende å velge malingsgrad etter hvilken tilberedningsmetode som benyttes.
En positiv ting med at arbeidsplassen for mange av oss er flyttet hjem, er at vi kan lage bedre kaffe enn den vi får på jobben.
Står valget mellom espresso og filterkaffe? Ikke all kaffe er like bra for helsen.
Kaffe er en fantastisk og spennende drikk med en lang historie.