Presskannens historie

Hvem oppfant presskannen? Og er det egentlig en bryggemetode som egner seg for spesialkaffe?

En presskanne står på et brett ved siden av en kopp med kaffe og en åpen bok Den første versjonen av presskannen dukket opp allerede i 1852. Foto: Colourbox.com

Dagens presskanne er en enkel og rask metode for kaffebrygging, og er av den grunn svært populær – over hele verden. Presskannen ble blant annet kalt «den mest undervurderte metoden for å brygge kaffe» av den velkjente baristaen James Hoffmann i «Kaffeboka – fra bønne til kopp». De fleste norske hjem har enten en presskanne selv, eller kjenner noen som har en.

Presskannen har svært mange forskjellige navn, avhengig av hvor man befinner seg. Det vanligste navnet er kanskje French press, som den heter i Nord-Amerika. Der heter den også coffee press. Ellers er vår kjære presskanne kjent som cafetière i Storbritannia og Irland, coffee plunger i Australia, New Zealand og Sør-Afrika (og kaffen blir da omtalt som plunger coffee), caffettiera a stantuffo i Italia, stempelkanne i Tyskland og Norge og cafetière à piston eller bare cafetière i Frankrike.

Hvem oppfant presskannen?

Frankrike og Italia er uenige om hvorvidt presskannen kan regnes som en fransk eller italiensk oppfinnelse.

Den første versjonen av presskannen dukket opp allerede i 1852. Ifølge historien var det en franskmann som for første gang brygget kaffe på denne måten – men det var egentlig et uhell. Franskmannen var på tur, og skulle lage kaffe over et bål. Vannet hadde allerede begynt å koke da han innså at han hadde glemt å putte i kaffen. Da han puttet kaffe i kjelen, viste det seg at kaffen fløt. Han kjøpte derfor et slags metallfilter av en kjøpmann som gikk forbi, og han brukte en pinne til å dytte filteret ned. Han forventet at kaffen kom til å smake grusomt, men det var faktisk den beste kaffen han noen gang hadde smakt.

Forløperen til dagens presskanne ble patentert i 1852 av de to franskmennene Mayer og Delforge. Denne versjonen minner imidlertid ikke veldig mye om den vi kjenner til i dag. I 1928 ble et lignende patent registrert av italienske Attilio Calimani and Giulio Moneta, og det er dette patentet den moderne presskannen er basert på.

Den neste store endringen på presskannens design kom med patentet til sveitsiske Faliero Bondanini i 1958. Presskannen ble produsert og lansert under navnet Chambord av det franske selskapet Martin SA, og dette er nok mye av denne grunn at presskannen har fått navnet French press. Etter hvert økte populariteten til kaffebryggeren i resten av Europa. I 1991 kjøpte danske Bodum opp ble det franske selskapet og rettighetene til Chambord-merkevaren. De har beholdt presskannens design, og det er denne du kan få kjøpt i omtrent alle butikker som selger kaffeutstyr i dag.

En presskanne med kaffe står på et bord sammen med en kaffekopp og en liten mugge med fløte.

Presskannen er svært populær, og de fleste norske hjem har en stående i skapet eller på benken. Foto: Colourbox.com

Presskannen i dag

En del stiller seg kanskje spørsmålet om presskannen kan regnes som egnet bryggemetode for spesialkaffe. Kort fortalt er svaret ja.

Presskannen kan sees på som en introduksjon til kaffebrygging. Den er rask og enkel å bruke, og blir brukt av mange som ikke er spesielt opptatt av kaffe, men som bare vil ha en kopp kaffe uten mye styr. Likevel kan den lage ekstremt god spesialkaffe, dersom den brukes på riktig måte og med riktig kaffe. Når man bruker presskanne, står kaffen imidlertid i fare for å bli overekstrahert, og det er derfor svært viktig å være påpasselig med de ulike variablene i kaffebryggingen.

Best resultat får man dersom man bruker ferske kaffebønner, maler disse selv til riktig malingsgrad rett før kaffen skal brygges, bruker termometer for å få riktig temperatur på vannet og tar tiden i løpet av prosessen – og selvsagt også har riktig forhold mellom kaffe og vann. Kaffe som brygges på presskanne må serveres umiddelbart, ettersom kaffen fortsetter å ekstrahere mens den er i vannet.

Det er også svært viktig å rengjøre presskannen skikkelig. Dersom det ligger igjen litt kaffegrut i filteret, vil dette påvirke kvaliteten til kaffen man lager. Hvis man er lei av sølet som kommer med å brygge kaffe på presskanne, er det mulig å kjøpe et eget presskannefilter. På denne måten vil man også bli kvitt de usunne fettsyrene som er i kaffen.

Kilder: europeancoffeetrip.com, wikipedia.org, perfectdailygrind.com

Relaterte artikler