Presskannen – en støvete 90-tallsstjerne

I dag er det bare 10 prosent som vanligvis bruker presskanne, men det er langt flere som har en i skapet. Tørk støvet!

En kopp kaffe og en presskanne. Når bryggetiden er ferdig, presses stempelet ned. Da blir kaffegruten presset ned til bunnen av presskannen og blir "fanget" under stempelet. Den drikkbare kaffen legger seg over stempelet. Foto: Colourbox.com

Presskanne er et enkelt bryggeutstyr til kaffe, og er en variant av trekkemetoden. Det vil si at all kaffen er i kontakt med vannet gjennom hele bryggetiden.

En presskanne består vanligvis av en sylinderformet beholder. Dette er selve kannen, og den er vanligvis laget av glass eller gjennomsiktig plast. Det hører også med et lokk med et stempel av metall eller plast. Nederst på stempelet fester man et lite metallfilter, som har samme funksjon som et kaffefilter i en kaffetrakter.

Bryggeprosessen for en presskanne

Det helles kokende vann over malt kaffe i kannen. Når bryggetiden er ferdig, presses stempelet ned. Da blir kaffegruten presset ned til bunnen av presskannen og blir «fanget» under stempelet. Den drikkbare kaffen legger seg over stempelet.

Italiensk oppfinnelse

Presskannen ble patentert av den italienske designeren Attilio Calimani i 1929. Presskanne kom som et supplement til kaffetrakter, samtidig som kaffekjelen ble mindre og mindre brukt. Bryggemetoden er også kjent under navn som French Press, Cafetière à Piston og Coffee Plunger, og er i dag tilgjengelig i en rekke modeller og størrelser.

Klassikeren Bodum Chambord

Utover på 80- og 90-tallet ble presskannen veldig populær i Norge, særlig Bodums variant. Den danske kjøkkenvareprodusenten overtok en klarinettfabrikk i Normandie i 1982, hvor en forholdsvis ukjent presskanne kalt Chambord ble produsert. Etter hvert ble  Bodum Chambord en stor suksess og lever godt den dag i dag.

Tørk støv av presskannen

Kaffeundersøkelsen 2019 viser at 36 prosent har en presskanne hjemme. Det er riktignok bare 10 prosent som oppgir at det er denne byggemetoden de vanligvis benytter. Det er sikkert en del som er usikre på hvordan presskannekaffe egentlig bør tilberedes, og som «safer» med andre byggemetoder. For hyggens eller variasjonens skyld kan du gjerne tørke støv av presskannen din litt oftere.

Malingsgrad for presskanne

«Presskannemalt» er definert som
en egen malingsgrad i Norge. Den er grovmalt, men noe finere enn kokmalt. Det brukes i utgangspunktet grovmalt kaffe for at kaffegruten ikke skal komme seg gjennom metallfilteret. Grovere eller finere malingsgrad kan brukes, men da bør byggetiden justeres.

Presskannefilter

Det er raskt og enkelt å lage god og fyldig kaffe på presskanne, men når kannen er tømt, venter det en kjedelig jobb. Noen velger vekk presskanne som tilberedningsetode på grunn av rengjøringsjobben, andre på grunn av kolesteroløkende fettstoffer som det er en del av i presskannekaffe. Et presskannefilter kan være løsningen.

Kilde: Kaffe.no

Relaterte artikler