I dag er det bare 10 prosent som vanligvis bruker presskanne, men det er langt flere som har en i skapet. Tørk støvet!
Når bryggetiden er ferdig, presses stempelet ned. Da blir kaffegruten presset ned til bunnen av presskannen og blir "fanget" under stempelet. Den drikkbare kaffen legger seg over stempelet. Foto: Colourbox.comEn presskanne består vanligvis av en sylinderformet beholder. Dette er selve kannen, og den er vanligvis laget av glass eller gjennomsiktig plast. Det hører også med et lokk med et stempel av metall eller plast. Nederst på stempelet fester man et lite metallfilter, som har samme funksjon som et kaffefilter i en kaffetrakter.
Presskannen ble patentert av den italienske designeren Attilio Calimani i 1929. Den kom som et supplement til kaffetrakter, samtidig som kaffekjelen ble mindre og mindre brukt. Bryggemetoden er også kjent under navn som French Press, Cafetière à Piston og Coffee Plunger, og er i dag tilgjengelig i en rekke modeller og størrelser.
Utover på 80- og 90-tallet ble presskannen veldig populær i Norge, særlig Bodums variant. Den danske kjøkkenvareprodusenten overtok en klarinettfabrikk i Normandie i 1982, hvor en forholdsvis ukjent presskanne kalt Chambord ble produsert. Etter hvert ble Bodum Chambord en stor suksess, og lever godt den dag i dag.
Kaffeundersøkelsen 2019 viser at 36 prosent har en presskanne hjemme. Det er riktignok bare 10 prosent som oppgir at det er denne byggemetoden de vanligvis benytter. Det er sikkert en del som er usikre på hvordan presskannekaffe egentlig bør tilberedes, og som «safer» med andre byggemetoder. For hyggens eller variasjonens skyld kan du gjerne tørke støv av presskannen din litt oftere.
Det er enkelt å lage kaffe på presskannen. Alt du gjør er å helle malt kaffe og kokende vann i kannen. Når bryggetiden er ferdig, presses stempelet ned. Da blir kaffegruten presset ned til bunnen av presskannen og blir «fanget» under stempelet. Den drikkbare kaffen legger seg over stempelet.
Når det kommer til malingsgraden, har vi en egen definert malingsgrad i Norge som heter «presskannemalt». Den er grovmalt, men noe finere enn kokmalt. Det brukes i utgangspunktet grovmalt kaffe for at kaffegruten ikke skal komme seg gjennom metallfilteret. Det går imidlertid helt fint å bruke både grovere og finere malingsgrad, men da bør bryggetiden justeres!
Det er raskt og enkelt å lage god og fyldig kaffe på presskanne, men når kannen er tømt, venter det en kjedelig jobb. Noen velger vekk presskanne som tilberedningsetode på grunn av rengjøringsjobben, andre på grunn av kolesteroløkende fettstoffer som det er en del av i presskannekaffe. Et presskannefilter kan være løsningen.
Kilde: Kaffe.no
Det er avgjørende å velge malingsgrad etter hvilken tilberedningsmetode som benyttes.
Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum, men hvordan er egentlig det norske folks kaffevaner?
Kaldbrygg gir en leskende, søtlig og fruktig iskaffe.
Fremgangsmåten er enkel, og utstyret krever ikke mye plass. Ikke minst er det hyggelig å servere kaffe fra en presskanne.