Slik lager du kaldbrygget kaffe på presskanne

Kaldbrygg gir en leskende, søtlig og fruktig iskaffe.

Et glass med kaldbrygget kaffe står på en kjøkkenbenk Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe. Foto: Colourbox.com

Kaldbrygget kaffe, såkalt cold brew, blir – som navnet tilsier – brygget med kaldt vann.

Kaldbrygget kaffe smaker noe helt annet enn varm kaffe som har stått så lenge at den har blitt kald. Kaldbrygg har en søtlig og rund smak, selv uten sukker. Dette er nok mye av grunnen til at populariteten til denne bryggemetoden har økt kraftig de siste årene!

Kaldbrygg skal stå i kjøleskapet i minst 12 timer før det drikkes, og gjerne opptil 18–24 timer. Grunnen til at kaffen skal stå så lenge, er at det tar lang tid å få frem smakene i kaffe når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.

Kaldbrygget kaffe kan lages på mange forskjellige måter. I denne oppskriften brukes det en presskanne.

Kaldbrygget kaffe med melk

Dersom du skal tilsette melk i iskaffen, anbefaler vi å bruke en fyldig kaffe. Foto: Colourbox.com

Hvilke kaffebønner?

Kaldbrygget kaffe får en mildere og søtere smaksprofil enn andre bryggemetoder. Det vanligste er derfor å bruke mellom- eller mørkbrent kaffe, ettersom den lange bryggetiden får frem mer sødme fra disse brenningsgradene. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan bruke lysbrent kaffe, men da bør du velge en variant som er naturlig søt.

Hvilken kaffe som egner seg best, kommer også an på hvordan du har tenkt til å drikke kaffen. Dersom du pleier å ha melk i iskaffen din, anbefaler vi å bruke en mellom- eller mørkbrent kaffe, gjerne fra Mellom- eller Sør-Amerika. Prøv for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.

Dersom du ønsker en lysere og lettere smaksprofil, og skal drikke kaldbrygget uten tilsetninger som melk og sukker, kan du gjerne bruke lysbrent kaffe fra Øst-Afrika. Da kan Sidamo Etiopia fra Coffee of the World-serien være et godt alternativ. 

 

Slik gjør du det

Ingredienser

 • 60–80 gram grovmalt kaffe (presskanne- eller kokmalt)
 • 8–10 dl friskt, kaldt vann

I tillegg trenger du en presskanne, en rørepinne og isbiter. Dersom du vil bevare kaffen iskald i varmen uten å vanne den ut, er et godt tips å lage isbiter av kaffe.

Fremgangsmåte

 1. Ha kaffen i en presskanne.
 2. Hell i vannet.
 3. Rør om.
 4. La kaffen stå i 10 minutter, før du rører om igjen.
 5. Sett på presskannesstempelet, men ikke press ned stempelet.
 6. Sett presskannen i kjøleskapet eller i et kjølig rom, og la den bli stående i 12–24 timer.
 7. Ta ut presskannen fra kjøleskapet, og press stempelet ned.
 8. Hell den kalde kaffen i et glass med isbiter.
 9. Hell i melk om du ønsker det.

Relaterte artikler