Kaldbrygg gir en leskende, søtlig og fruktig iskaffe.
Kaldbrygget kaffe smaker noe helt annet enn varm kaffe som har stått så lenge at den har blitt kald. Kaldbrygg har en søtlig og rund smak, selv uten sukker. Dette er nok mye av grunnen til at populariteten til denne bryggemetoden har økt kraftig de siste årene!
Kaldbrygg skal stå i kjøleskapet i minst 12 timer før det drikkes, og gjerne opptil 18–24 timer. Grunnen til at kaffen skal stå så lenge, er at det tar lang tid å få frem smakene i kaffe når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.
Kaldbrygget kaffe kan lages på mange forskjellige måter. I denne oppskriften brukes det en presskanne.
Dersom du skal tilsette melk i iskaffen, anbefaler vi å bruke en fyldig kaffe. Foto: Colourbox.com
Kaldbrygget kaffe får en mildere og søtere smaksprofil enn andre bryggemetoder. Det vanligste er derfor å bruke mellom- eller mørkbrent kaffe, ettersom den lange bryggetiden får frem mer sødme fra disse brenningsgradene. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan bruke lysbrent kaffe, men da bør du velge en variant som er naturlig søt.
Hvilken kaffe som egner seg best, kommer også an på hvordan du har tenkt til å drikke kaffen. Dersom du pleier å ha melk i iskaffen din, anbefaler vi å bruke en mellom- eller mørkbrent kaffe, gjerne fra Mellom- eller Sør-Amerika. Prøv for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.
Dersom du ønsker en lysere og lettere smaksprofil, og skal drikke kaldbrygget uten tilsetninger som melk og sukker, kan du gjerne bruke lysbrent kaffe fra Øst-Afrika. Da kan Sidamo Etiopia fra Coffee of the World-serien være et godt alternativ.
I tillegg trenger du en presskanne, en rørepinne og isbiter. Dersom du vil bevare kaffen iskald i varmen uten å vanne den ut, er et godt tips å lage isbiter av kaffe.
Hvem oppfant presskannen? Og er det egentlig en bryggemetode som egner seg for spesialkaffe?
Denne forfriskende mocktailen kan nytes morgen som kveld!
Denne kaffedrikken kan lages både med og uten alkohol.
Det vanlige er å bruke grovmalt kaffe i presskanne, men kan man også bruke finmalt?