Det vanlige er å bruke grovmalt kaffe i presskanne, men kan man også bruke finmalt?
Hva skjer hvis man bruker finmalt kaffe i presskannen? Foto: Colourbox.comPresskannen er en genial bryggemetode – hvem som helst kan klare å lage god presskannekaffe. Men kan kaffen bli enda bedre dersom man bruker finmalt kaffe i stedet for grovmalt?
Det er ikke uvanlig å eksperimentere med ulike variabler som kaffemengde, malingsgrad, bryggetid og vanntemperatur for å brygge den perfekte kaffen. Men dette gjøres vanligvis med AeroPress, håndbrygg eller espresso – ikke med presskanne.
Den «korrekte» presskannefremgangsmåten har lenge vært grovmalt kaffe, vann på omtrent 93ºC og 3–5 minutter ekstraksjonstid. Selvfølgelig kan disse tre variablene endres på, men dersom man endrer på én av dem, må man også tilpasse de to andre.
Grunnen til at man tradisjonelt har brukt grovmalt kaffe, er fordi presskannen gir et såkalt «immersion»-brygg. Kaffebønnene er derfor i kontakt med vannet i en lengre periode enn ved for eksempel dryppkaffe, og grovere kaffe vil da gjøre at kaffen ikke like enkelt blir overekstrahert. Det gir rett og slett mer slingringsmonn.
Dersom man maler kaffen finere, vil kaffebønnene få større overflateareal, og ekstraksjonen skjer raskere. Det endrer imidlertid ikke komponentene som trekkes ut fra kaffen, bare hvor raskt de trekkes ut. Dersom man bruker finmalt kaffe, og reduserer bryggetiden, vil man altså få mer eller mindre samme resultat. Kaffen vil imidlertid bli ferdig raskere, og vil dermed ikke bli avkjølt i like stor grad innen den er drikkeklar.
En av bekymringene med å bruke for finmalt kaffe i presskanne, er at noe av kaffestøvet kan ende opp i kaffekoppen. Dette skal imidlertid ikke skje med presskanner av høy kvalitet, men man kan eventuelt kjøpe presskannefilter og eliminere denne muligheten fullstendig.
Den kjente baristaen James Hoffmann anbefaler å begynne med en medium-grov malingsgrad, røre i kaffen etter 4 minutter, og la den brygge i totalt 5–7 minutter. Deretter kan man eksperimentere med å male kaffen finere for hver gang. Når man ender opp med et svært bittert brygg, er kaffen for finmalt, og man kan igjen male den litt grovere. Man kan eventuelt redusere vanntemperaturen for å kunne øke bryggetiden og unngå overekstraksjon.
Tommelfingerregelen er at finmalt kaffe krever kortere bryggetid og/eller lavere vanntemperatur, mens grovmalt kaffe krever lengre bryggetid og/eller høyere vanntemperatur. Her gjelder det altså bare å prøve seg frem, og se hva du synes fungerer best.
Kilde: perfectdailygrind.com
Hvorfor er noen kaffebønner lettere å male enn andre?
Det er avgjørende å velge malingsgrad etter hvilken tilberedningsmetode som benyttes.
Tre enkle steg kan sørge for at du får relativt jevnt malt kaffe.
Lysbrent og mørkbrent kaffe oppfører seg ulikt, og krever derfor ulike bryggeoppskrifter.