Mens den italienske espressoen handler om hurtighet, handler la cuccuma om det stikk motsatte; det handler om å bruke god tid på å lage en kaffe som skal nytes langsomt. Det krever nemlig tid og tålmodighet å lage en kaffe med en cuccuma, og cuccuma-kaffe er et tegn på gjestfrihet og omsorg. Tradisjonelt har kaffen vært en måte for napolitanere å tilbringe tid sammen.
Napoletana, caffettiera napoletana, cuccumella, cuccuma – kjært barn har mange navn. Kaffebryggeren ble oppfunnet av en franskmann i 1819. Grunnen til at han valgte å oppkalle bryggeren etter Napoli, var visstnok fordi han var forelsket i en napolitansk kvinne.
Da cuccuma-bryggeren kom til Napoli, ble det produsert ulike versjoner som varierte i størrelse, form og materiale. Deretter spredde bryggemetoden seg gjennom byen, og ble på et tidspunkt synonymt med kaffekulturen i Napoli. Selv om cuccuma-bryggeren etter hvert i stor grad ble erstattet av mokkakannen, ettersom den brygger kaffe raskere, har mange napolitanske hjem fortsatt en cuccuma den dag i dag.
La cuccuma kan minne om mokkakannen i utseende. Begge består av tre elementer: en vannbeholder, et filter og en kanne med helletut. Det er imidlertid der likheten stopper; mens mokkakannen bruker damptrykk for å lage kaffe, bruker la cuccuma tyngdekraften.
Det første man gjør når man skal lage kaffe på en cuccuma, er å fylle vannbeholderen med vann. Deretter putter man finmalt kaffe i filterbeholderen, og skrur den fast i vannbeholderen. På toppen plasserer man kannen, opp-ned. Deretter setter man den over et varmeelement.
Når vannet koker, snur man hele bryggeren opp-ned. På grunn av dette omtales la cuccuma også som en ‘flippkanne’. Vannet vil da renne sakte gjennom kaffen og filteret, før den ferdige kaffen havner i kannen. Dette tar gjerne 10 minutter.
Når kaffen er ferdig, skrur man av vannbeholderen og filterholderen. Kaffen serveres tradisjonelt fra cuccuma-kannen. Kaffen er gjerne mild og rund, og nytes som den er, uten sukker og andre tilsetninger.
Kilde: sprudge.com, wikipedia.org
Denne kaffedrikken kombinerer bittert og søtt.
En søt, varm og sterk kaffedrikk!
En rikere og mer kremet variant av cappuccino.
Perkolatorer gir både sterkere og varmere kaffe enn andre bryggemetoder – men pass på så kaffen ikke blir overtrukket.