La cuccuma – en reise gjennom Napolis kaffetradisjon

En espressokopp står på et bord med utsikt over Napoli La cuccuma er en tradisjon og et rituale. Foto: Colourbox.com

‘La cuccuma’ er en tradisjonell, napolitansk måte å lage kaffe på. Men den er mer enn bare en bryggemetode – den er et ritual.

Mens den italienske espressoen handler om hurtighet, handler la cuccuma om det stikk motsatte; det handler om å bruke god tid på å lage en kaffe som skal nytes langsomt. Det krever nemlig tid og tålmodighet å lage en kaffe med en cuccuma, og cuccuma-kaffe er et tegn på gjestfrihet og omsorg. Tradisjonelt har kaffen vært en måte for napolitanere å tilbringe tid sammen.

Historien til la cuccuma

Napoletana, caffettiera napoletana, cuccumella, cuccuma – kjært barn har mange navn. Kaffebryggeren ble oppfunnet av en franskmann i 1819. Grunnen til at han valgte å oppkalle bryggeren etter Napoli, var visstnok fordi han var forelsket i en napolitansk kvinne.

Da cuccuma-bryggeren kom til Napoli, ble det produsert ulike versjoner som varierte i størrelse, form og materiale. Deretter spredde bryggemetoden seg gjennom byen, og ble på et tidspunkt synonymt med kaffekulturen i Napoli. Selv om cuccuma-bryggeren etter hvert i stor grad ble erstattet av mokkakannen, ettersom den brygger kaffe raskere, har mange napolitanske hjem fortsatt en cuccuma den dag i dag.

Hvordan fungerer en cuccuma?

La cuccuma kan minne om mokkakannen i utseende. Begge består av tre elementer: en vannbeholder, et filter og en kanne med helletut. Det er imidlertid der likheten stopper; mens mokkakannen bruker damptrykk for å lage kaffe, bruker la cuccuma tyngdekraften.

Det første man gjør når man skal lage kaffe på en cuccuma, er å fylle vannbeholderen med vann. Deretter putter man finmalt kaffe i filterbeholderen, og skrur den fast i vannbeholderen. På toppen plasserer man kannen, opp-ned. Deretter setter man den over et varmeelement.

Når vannet koker, snur man hele bryggeren opp-ned. På grunn av dette omtales la cuccuma også som en ‘flippkanne’. Vannet vil da renne sakte gjennom kaffen og filteret, før den ferdige kaffen havner i kannen. Dette tar gjerne 10 minutter.

Når kaffen er ferdig, skrur man av vannbeholderen og filterholderen. Kaffen serveres tradisjonelt fra cuccuma-kannen. Kaffen er gjerne mild og rund, og nytes som den er, uten sukker og andre tilsetninger.

Kilde: sprudge.com, wikipedia.org

Relaterte artikler