Slik lager du kaffe på mokkakanne

Den ikoniske Bialetti-kannen lager et espressolignende brygg.

En person heller kaffe fra en perkolator oppi en hvit kopp. Hele ni av ti italienske hjem har en Bialetti-kanne. Foto: Colourbox.com

En mokkakanne lager kaffe ved å presse vann gjennom finmalt kaffe under høyt trykk. Idéen bak dette er hentet fra den moderne espressomaskinen, og mokkakannen kalles derfor også for espressokanne. Det er imidlertid ikke espresso den lager.

Det ferdige brygget fra en mokkakanne er nettopp en «mokka» – en sterk og fyldig kaffedrikk med mer bitterhet enn for eksempel filterkaffe. Selv om ekstraksjonsmetoden er den samme som for espresso, oppnår en espressomaskin et trykk på 9 bar, mens en mokkakanne har et trykk på 1–1,5 bar. Det dannes heller ikke et lag med crema på toppen av en mokka, slik en korrekt tilberedt espresso skal ha.

Kaffe helles fra en mokkakanne.

Mokkakannen lager intens og kraftig kaffe. Foto: Colourbox.com

Slik fungerer mokkakannen

En mokkakanne består av tre deler: Nederst er det en vannbeholder, i midten er det en filterkopp som har et rør ned i vannbeholderen, og toppdelen er en kanne. Kannen har håndtak, helletut og et rør som går opp fra bunnen. Når vannet i vannbeholderen varmes opp, presses det opp gjennom røret og passerer kaffen i filteret, før den ferdige kaffen presses videre opp i kannen på toppen.

En mokkakanne settes rett på platetoppen på komfyren eller på andre varmekilder. Den originale Bialetti-kannen fungerer ikke på induksjonstopper, men det har kommet nye modeller som er beregnet for induksjon. Det finnes også elektriske varianter som ikke krever eksternt varmeelement.

Bialetti-kannene som selges i dag har et litt annerledes utseende enn den opprinnelige kannen. Håndtaket og knotten på toppen har mykere linjer, og «den lille mannen med barten» har fått økt synlighet. Kannen har også fått bedre ergonomi.

Kaffe lages på en mokkakanne

Når den øvre delen er ¾ full, er kaffen ferdig. Foto: Colourbox.com

Slik lager du kaffe på mokkakanne

Når du lager kaffe på mokkakanne, bør kaffen være finmalt – helst et sted mellom espressomalt og filtermalt. Prøv deg gjerne frem med ulike malingsgrader for å finne den du liker best. Vi anbefaler også å bruke nykvernet kaffe.

Fremgangsmåte

  1. Skru bryggeren fra hverandre.
  2. I den nederste delen fyller du vann opp til målestreken / rett under ventilen.
  3. Filterkoppen skal fylles jevnt med kaffe, før du trykker lett over med en skje og stryker av overflødig kaffe med en finger.
  4. Skru kannen sammen, og sett den på kokeplaten.
  5. Når du hører en fresende lyd, og den øvre delen av kannen er ¾ fylt opp med kaffe, tar du kannen bort fra platen.
  6. Kaffen er nå klar til servering, og bør nytes umiddelbart. Kaffen egner seg både med og uten melk.

Relaterte artikler