Den ikoniske Bialetti-kannen lager et espressolignende brygg.
Hele ni av ti italienske hjem har en Bialetti-kanne. Foto: Colourbox.comDet ferdige brygget fra en mokkakanne er nettopp en «mokka» – en sterk og fyldig kaffedrikk med mer bitterhet enn for eksempel filterkaffe. Selv om ekstraksjonsmetoden er den samme som for espresso, oppnår en espressomaskin et trykk på 9 bar, mens en mokkakanne har et trykk på 1–1,5 bar. Det dannes heller ikke et lag med crema på toppen av en mokka, slik en korrekt tilberedt espresso skal ha.
En mokkakanne består av tre deler: Nederst er det en vannbeholder, i midten er det en filterkopp som har et rør ned i vannbeholderen, og toppdelen er en kanne. Kannen har håndtak, helletut og et rør som går opp fra bunnen. Når vannet i vannbeholderen varmes opp, presses det opp gjennom røret og passerer kaffen i filteret, før den ferdige kaffen presses videre opp i kannen på toppen.
En mokkakanne settes rett på platetoppen på komfyren eller på andre varmekilder. Den originale Bialetti-kannen fungerer ikke på induksjonstopper, men det har kommet nye modeller som er beregnet for induksjon. Det finnes også elektriske varianter som ikke krever eksternt varmeelement.
Bialetti-kannene som selges i dag har et litt annerledes utseende enn den opprinnelige kannen. Håndtaket og knotten på toppen har mykere linjer, og «den lille mannen med barten» har fått økt synlighet. Kannen har også fått bedre ergonomi.
Når du lager kaffe på mokkakanne, bør kaffen være finmalt – helst et sted mellom espressomalt og filtermalt. Prøv deg gjerne frem med ulike malingsgrader for å finne den du liker best. Vi anbefaler også å bruke nykvernet kaffe.
Det er avgjørende å velge malingsgrad etter hvilken tilberedningsmetode som benyttes.
Og hvordan vet du hvilken malingsgrad du skal velge?
Hvorfor er noen kaffebønner lettere å male enn andre?
Perkolatorer gir både sterkere og varmere kaffe enn andre bryggemetoder – men pass på så kaffen ikke blir overtrukket.