Bialetti brygger fremdeles

Men den ikoniske kaffebryggeren har fått konkurranse fra kapselkaffe og sliter i økonomisk motvind.

Bialetti Moka Express Foto: Colourbox.com

Italienske Bialetti Industrie S.p.A, selskapet bak den ikoniske mokkakannen Bialetti, lager fremdeles sin Bialetti Moka Express, to år etter episke underskudd.

Høsten 2018 fikk verdens kaffedrikkere morgenkaffen i vrangstrupen. Da meldte verdenspressen at selskapet bak Bialetti Moka Express, Bialetti Industrie S.p.A, slet med 60 millioner euro i gjeld, i tillegg til et tap første halvår på drøye 15 millioner euro.

Koronaeffekten

Gjelden ble restrukturert i siste liten, men ifølge nettstedet Simply Wall St sliter Bialetti fremdeles med inntjeningen. Nedgangen har vært på hele 72,15 prosent de siste fem årene. Selskapet har også merket koronaeffekten. Aksjen stupte fra et snittnivå på 0,20 euro fra nyttår til et foreløpig bunnivå 12. mars i år, da aksjeprisen lå på 0,096 euro. Nå har aksjen imidlertid steget til 0,14 Euro.

Fra vaskerom til kjøkken

Mokkakannen Bialetti Moka Express så dagens lys i 1933. De harde trettiåra tvang italienerne til å vende på hver lira. Kafébesøk og espressodrikking ble satt på vent. Noe måtte gjøres. Italienerne var jo avhengige av sin morgenkaffe. Da skal ingeniøren Alfonso Bialetti ha fått en idé, etter å ha sett på (!) kona håndtere datidens versjon av en vaskemaskin. Hva med å bygge en kaffebrygger etter samme prinsipp? Et nedre kammer med kokende vann, som presser damp opp gjennom kaffegrut for så å kondensere i et øvre kammer? Ekte espresso ville det ikke bli, riktignok. Men mokka var heller ikke å forakte. Etter litt prøving og feiling fant Alfonso en konstruksjon som funket, og dermed var mokkakannen født. Siden den gang har kannen gått sin seiersgang Italia og verden rundt.

Så hva skjedde?

Så hva skjedde med Bialetti, med sin braksuksess og sine mer enn 200 millioner produserte eksemplarer av Bialetti Moka Express? Vi drikker jo ikke akkurat mindre kaffe nå enn før.

De som mener å vite, mener at kaffekapselen er «synderen». Markedet for malt kaffe til mokkabrygging falt med 6 prosent i 2017 i Italia alene. I samme periode økte salget av kaffekapsler med hele 23 prosent ut…

Bialetti Moka Express produseres fremdeles, heldigvis. Så hva med å heve kaffekoppen, og ønske Bialetti lykke til?

Relaterte artikler