James Hoffmann har testet ut hvordan dette fungerer.
En mokkakanne består av tre deler: en vannbeholder, en filterkopp og en kanne. Når vannet varmes opp, presses det gjennom den finmalte kaffen i filterkoppen, før den ferdige kaffen ender opp i kannen.
Dersom man er kjent med å brygge kaffe på både mokkakanne og Aeropress, har man kanskje lagt merke til at AeroPress-filteret passer perfekt oppi mokkakannen. Spørsmålet som da gjenstår, er selvsagt: Kan man bruke AeroPress-filter i mokkakannen?
Den kjente kaffebaristaen James Hoffmann ønsket å undersøke nettopp dette. Etter å ha testet det ut, hadde han et par interessante observasjoner.
For det første gjorde papirfilteret at vannet fikk litt mer motstand da det skulle presses gjennom kaffen og filteret. Dette gjorde at bryggetemperaturen ble hakket høyere, og dermed ble også ekstraksjonen høyere.
I Hoffmann sine øyne resulterte dette i en bedre kaffe; den fikk mer sødme og en mer kompleks smaksprofil. I tillegg gjør filteret at man unngår å få kaffestøv i kaffekoppen, noe som gir en renere smaksprofil. Papirfilteret filtrerer også ut en del av fettstoffene som finnes i kaffe, noe som betyr at denne fremgangsmåten gir en kaffe som er bedre for kolesterolet.
Siden AeroPress-filtre ikke koster spesielt mye, er dette en enkel og billig løsning for å få en forbedret kaffe fra mokkakannen. Man bør imidlertid ikke bruke mer enn ett filter, og heller ikke bruke et tykkere filter enn det klassiske AeroPress-filteret. Dette vil nemlig skape såpass mye mer motstand for vannet at det påvirker ekstraksjonen. Resultatet vil da kunne bli under pari.
Kilde: James Hoffmann/Instagram
Baristaen James Hoffmann har undersøkt om det påvirker kaffens smak å gjenbruke Aeropress-filteret.
Metallfilteret er gjenbrukbart, og gir en fyldig smaksprofil til kaffen.
Det meste av forskning viser at kaffe er sunt. Men hvilken kaffe er egentlig best for kolesterolet ditt?
Denne fremgangsmåten er en variant av japansk iskaffe.