Hva er espresso con panna?

Denne kaffedrikken kombinerer bittert og søtt.

En espresso con panna står på et bord i en kafé Espresso con panna er rett og slett espresso med pisket krem. Foto: Colourbox.com

Dersom du kan italiensk, vet du at ‘espresso con panna’ betyr ‘espresso med krem’. Og det er nettopp det denne kaffedrikken er.

Det er uvisst om espresso con panna opprinnelig kommer fra Italia. Som med mange andre kaffedrikker har det dukket opp lignende varianter på tvers av land og kulturer, og det er ikke alltid like enkelt å vite hvor den dukket opp først. I Frankrike og Storbritannia heter for eksempel kaffedrikken ‘café viennois’, noe som kan hinte til at den opprinnelig kommer fra Wien. Andre steder heter den ‘caffè con panna’.

Slik lager du espresso con panna

Uansett hva du velger å kalle kaffedrikken, er fremgangsmåten den samme. Drikken består av en enkel eller dobbel espresso, toppet med lettpisket krem. Kremen kan gjerne smakstilsettes, og da er det vanlig å bruke enten sukker, vanilje eller lønnesirup – eller en kombinasjon av disse.

Kaffen skal serveres i en espressokopp, eller i et glass av samme størrelse.

Ingredienser

  • Espresso – enkel eller dobbel
  • 2 ss lettpisket krem

Fremgangsmåte

  1. Lag espresso.
  2. Pisk krem med ønskede smakstilsetninger. Pass på å ikke piske kremen for mye – den skal kun være lettpisket!
  3. Topp espressoen med 2 ss krem.

Espresso con panna kan drikkes raskt, slik italienere vanligvis drikker espresso, eller den kan nytes over tid. Du kan også blande kremen inn i espressoen, dersom du ønsker det.

Kilde: coffeecode.co.uk

Relaterte artikler