Denne italienske kaffedrikken er en slags blanding mellom kaffe og kakao.
Barbajada ble raskt en favoritt blant den milanesiske eliten, og populariteten til drikken gjorde at Barbaja ble rik nok til at han kunne bli en operaimpresario. Faktisk ble han en av de mest innflytelsesrike impresarioene i Italia på 1800-tallet. Han kjøpte også sin egen kafé på Piazza della Scala, en markedsplass i nærheten av Teatro alla Scala. Han ble altså en svært vellykket forretningsmann.
Barbajada var svært populær frem til begynnelsen av 1900-tallet. Rundt 1920 dabbet populariteten av, men det betyr ikke at den har forsvunnet fullstendig. Det finnes fortsatt kaféer i Milano som har kaffedrikken på menyen den dag i dag.
Kaffedrikken består av espresso eller caffè forte – sterk kaffe – som er lett søtet og tilsatt melk. Deretter blir den smakstilsatt med kakao eller sjokolade, og toppet med pisket krem. Drikken passer perfekt sammen med milanesiske desserter, slik som for eksempel panettone – en søt fruktkake med kandisert frukt, som er vanlig å servere rundt juletider.
Det er vanlig å servere barbajada om vinteren, ettersom den er en søt og varmende kaffedrikk. Da kaffen var på sitt mest populære, fantes det også en kald variant som gjerne ble servert om sommeren.
Denne oppskriften gir nok til to kopper kaffe.
Kilde: tasteatlas.com, wikipedia.org, seriouseats.com
Ikke overraskende har kaffe og sjokolade en lang historie.
Dette er den italienske iskaffeversjonen av «shaken, not stirred».
En rikere og mer kremet variant av cappuccino.
Med fløte, espresso og vaniljesukker er denne kaffedrikken kremet og søt.