Barbajada – en kaffedrikk fra Milano

Denne italienske kaffedrikken er en slags blanding mellom kaffe og kakao.

En kaffedrikk med pisket krem står på et bord ved siden av en åpen bok og noen høstblader Barbajada er som oftest en varm kaffedrikk, men den kan lages som iskaffe også. Foto: Colourbox.com

Barbajada – noen ganger også omtalt som barbagliata – er en kaffedrikk som ble oppfunnet i Milano i 1859 av Domenico Barbaja. Han jobbet som servitør på Caffè dei Virtuosi, en kafé i umiddelbar nærhet av Teatro alla Scala, et av verdens mest berømte operahus.

Barbajada ble raskt en favoritt blant den milanesiske eliten, og populariteten til drikken gjorde at Barbaja ble rik nok til at han kunne bli en operaimpresario. Faktisk ble han en av de mest innflytelsesrike impresarioene i Italia på 1800-tallet. Han kjøpte også sin egen kafé på Piazza della Scala, en markedsplass i nærheten av Teatro alla Scala. Han ble altså en svært vellykket forretningsmann.

Barbajada i dag

Barbajada var svært populær frem til begynnelsen av 1900-tallet. Rundt 1920 dabbet populariteten av, men det betyr ikke at den har forsvunnet fullstendig. Det finnes fortsatt kaféer i Milano som har kaffedrikken på menyen den dag i dag.

Kaffedrikken består av espresso eller caffè forte – sterk kaffe – som er lett søtet og tilsatt melk. Deretter blir den smakstilsatt med kakao eller sjokolade, og toppet med pisket krem. Drikken passer perfekt sammen med milanesiske desserter, slik som for eksempel panettone – en søt fruktkake med kandisert frukt, som er vanlig å servere rundt juletider.

Det er vanlig å servere barbajada om vinteren, ettersom den er en søt og varmende kaffedrikk. Da kaffen var på sitt mest populære, fantes det også en kald variant som gjerne ble servert om sommeren.

Oppskrift

Denne oppskriften gir nok til to kopper kaffe.

Ingredienser

  • 25 gram kakaopulver
  • 50 gram sukker
  • 3,5 dl melk
  • 1,6 dl espresso eller sterk kaffe
  • Pisket krem

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen kakaopulver og sukker i en liten bolle.
  2. Varm melken i en liten kjele på middels varme. Trekk melken av varmen rett før den når kokepunktet.
  3. Bland kakaopulveret, sukkeret og kaffen inn i melken. Pisk til det begynner å skumme.
  4. Fordel kaffen over i to kopper, og topp med pisket krem.

Kilde: tasteatlas.com, wikipedia.org, seriouseats.com

Relaterte artikler