Slik lager du caffè shakerato

Dette er den italienske iskaffeversjonen av «shaken, not stirred».

Et martiniglass med en caffè shakerato står på et bord sammen med kaffe og en shaker Caffè shakerato skal aller helst serveres i et martiniglass. Foto: Colourbox.com

Caffè shakerato er en italiensk iskaffe. Navnet er det engelske verbet «shaken» med italiensk bøyningsendelse, og kommer av at espressoen blir ristet i en cocktailshaker sammen med isbiter.

Caffè shakerato blir gjerne drukket om sommeren som en friskere versjon av espresso. På grunn av den unike tilberedelsesmetoden får kaffen et tykt lag med skum på toppen.

Oppskrift på caffè shakerato

Selv om caffè shakerato teknisk sett bare er en søtet, avkjølt espresso, gjør fremgangsmåten at man får en fløyelsmyk drikk med et tykt og deilig skumlag på toppen. Sukkeret tilsettes i espressoen før man avkjøler den, slik at det løser seg opp ordentlig.

En vanlig variant er å også tilsette kremlikør til kaffen, gjerne med smak av vanilje, sjokolade eller kaffe – for eksempel Baileys eller Kahlúa. Likøren skal da ristes sammen med kaffen.

Ingredienser

  • 60 ml espresso *
  • 1 ss sukker eller annen søtning
  • 4–6 isbiter

* Dersom du ikke har espresso, kan du også bruke sterk kaffe, gjerne brygget med mokkakanne eller AeroPress. Bruk gjerne en espressoblend, slik som for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.

Fremgangsmåte

  1. Lag espresso.
  2. Hell sukker i espressoen, og rør slik at sukkeret løser seg opp.
  3. Fyll en cocktailshaker med isbiter.
  4. Hell espressoen over isbitene og sett på lokket.
  5. Rist kraftig til espressoen er fullstendig nedkjølt, minst 10–20 sekunder.
  6. Sil kaffen over i et cocktailglass.
  7. Nyt umiddelbart!

Relaterte artikler