Raf-kaffe – en kaffedrikk fra Russland

Med fløte, espresso og vaniljesukker er denne kaffedrikken kremet og søt.

To glass med Raf-kaffe står på et bord sammen med en bukett med lavendel En variant av Raf-kaffe lages med lavendel. Foto: Colourbox.com

Raf-kaffe har vært en av de mest populære kaffedrikkene i Russland siden slutten av 90-tallet. Den siste tiden har drikken også spredd seg til kaffekulturer i andre land.

Raf-kaffe er en deilig og kremet kaffedrikk med kraftig smak av vanilje. Den beskrives gjerne som varm vaniljeis med espresso, selv om den ikke lages med iskrem.

Raf-kaffens historie

Raf-kaffe oppstod for første gang på slutten av 90-tallet på kaffebaren Coffee Bean i Moskva. Visstnok spurte en av stamgjestene ved navn Raphael – han hadde kallenavnet Raf – om baristaene kunne lage en helt ny kaffedrikk til ham, gjerne en med mye melk, men som likevel ikke var en type cappuccino.

De tre baristaene som var på jobb tok utfordringen på strak arm, og fant opp en ny kaffedrikk til Raf. Den bestod av espresso, fløte og vaniljesukker som ble steamet sammen. Etter hvert begynte andre kunder å spørre om «den samme kaffen som Raf fikk», og navnet på kaffen ble snart forkortet til «Raf-kaffe». Den ble svært populær og spredde seg raskt gjennom hele Russland. Etter hvert spredde også kaffen seg til naboland som Ukraina, Kasakhstan og Hviterussland.

I dag finnes det mange forskjellige typer Raf-kaffe. Vaniljen blir da byttet ut, for eksempel med sitrusfrukter, banan, alkohol, honning eller lavendel. Raf-kaffe er en av de få kaffedrikkene som har sitt opphav i Russland.

Hvordan lages Raf-kaffe?

Original Raf-kaffe krever en espressomaskin, men det går også an å lage den hjemme med en presskanne. Vi gir deg oppskriften på begge variantene!

Ingredienser – espressomaskin

 • Espresso
 • 1,3 dl kaffefløte
 • 1,5 ts vaniljesukker – helst en med ekte vanilje

Fremgangsmåte – espressomaskin

 1. Lag espresso på vanlig måte.
 2. Hell espresso, vaniljesukker og fløte i en mugge.
 3. Varm opp og steam blandingen til den får en kremet konsistens, omtrent som iskrem.
 4. Hell kaffen over i en kopp og nyt!

Ingredienser – presskanne

 • 1 dl sterkt brygget kaffe
 • 1 dl kaffefløte
 • 1,5 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte – presskanne

 1. Lag sterk kaffe i presskannen. Hell kaffen over i en kopp, og rengjør presskannen.
 2. Varm opp fløten i en kjele til den når omtrent 60º–65ºC. Obs! Det er viktig at fløten ikke blir varmere enn dette. Bruk gjerne et termometer.
 3. Hell kaffen tilbake i presskannen, sammen med fløten og vaniljesukkeret.
 4. Sett på lokket. Press ned og dra opp stempelet raskt i 30–60 sekunder, helt til blandingen blir kremet.
 5. Hell kaffen over i en kopp og nyt!

Kilde: baristainstitute.com, wikipedia.org

Relaterte artikler