Med fløte, espresso og vaniljesukker er denne kaffedrikken kremet og søt.
En variant av Raf-kaffe lages med lavendel. Foto: Colourbox.comRaf-kaffe er en deilig og kremet kaffedrikk med kraftig smak av vanilje. Den beskrives gjerne som varm vaniljeis med espresso, selv om den ikke lages med iskrem.
Raf-kaffe oppstod for første gang på slutten av 90-tallet på kaffebaren Coffee Bean i Moskva. Visstnok spurte en av stamgjestene ved navn Raphael – han hadde kallenavnet Raf – om baristaene kunne lage en helt ny kaffedrikk til ham, gjerne en med mye melk, men som likevel ikke var en type cappuccino.
De tre baristaene som var på jobb tok utfordringen på strak arm, og fant opp en ny kaffedrikk til Raf. Den bestod av espresso, fløte og vaniljesukker som ble steamet sammen. Etter hvert begynte andre kunder å spørre om «den samme kaffen som Raf fikk», og navnet på kaffen ble snart forkortet til «Raf-kaffe». Den ble svært populær og spredde seg raskt gjennom hele Russland. Etter hvert spredde også kaffen seg til naboland som Ukraina, Kasakhstan og Hviterussland.
I dag finnes det mange forskjellige typer Raf-kaffe. Vaniljen blir da byttet ut, for eksempel med sitrusfrukter, banan, alkohol, honning eller lavendel. Raf-kaffe er en av de få kaffedrikkene som har sitt opphav i Russland.
Original Raf-kaffe krever en espressomaskin, men det går også an å lage den hjemme med en presskanne. Vi gir deg oppskriften på begge variantene!
Kilde: baristainstitute.com, wikipedia.org
Fremgangsmåten er enkel, og utstyret krever ikke mye plass. Ikke minst er det hyggelig å servere kaffe fra en presskanne.
En rikere og mer kremet variant av cappuccino.
Drikken har en lang historie, og oppstod for over 2000 år siden.
Iskrem er godt alene, men sammen med kaffe smaker det om mulig enda bedre.