Affogato er verdens enkleste dessert

Iskrem er godt alene, men sammen med kaffe smaker det om mulig enda bedre.

Et glass med affogato; iskrem med kaffe som saus. Ved siden av ligger det en skje. Om affogato kan man med rette si at det enkle ofte er det beste. Foto: Colourbox.com

Kombinasjonen is og kaffe kan spises og drikkes i mange former og varianter. En utmerket måte å forene kaffe og iskrem på er å bruke kaffen som en slags saus – bedre kjent som affogato.

Affogato er en utrolig lettvint dessert – faktisk blir den omtalt som verdens enkleste dessert. At affogato smaker himmelsk i all sin enkelhet, vitner om hvor utsøkt kombinasjonen kaffe og iskrem er. Affogato betyr «druknet» på italiensk, nettopp fordi formålet er å drukne iskremen i kaffe.

Espressosterk kaffe

Ettersom desserten er italiensk, er det selvfølgelig espresso som gjelder. Har du ikke tilgang på espresso, er det imidlertid fullt mulig å bruke vanlig kaffe. Du kan gjerne trakte den ekstra sterk, slik at kaffesmaken ikke forsvinner!

Oppskrift på affogato

Ingredienser

  • Vaniljeiskrem – eventuelt andre smaker dersom du ønsker å eksperimentere litt
  • Nytraktet kaffe – enten espresso, gjerne en mørkbrent variant
  • Eventuelt litt krønsj, for eksempel revet sjokolade, ristede nøtter eller kjeks – gjerne en italiensk variant som amaretti eller biscotti

Fremgangsmåte

  1. Legg ønsket antall iskremkuler i et glass eller i en skål.
  2. Hell over kaffen.
  3. Hvis du vil gjøre en god dessert enda bedre, kan du tilføre litt krønsj.
  4. Nytes umiddelbart!

Relaterte artikler