Prøv hjemmelaget iskake til kaffen

Iskake er kjempegodt. Og for oss som er glad i kaffe, er det ekstra stas med kaffeis.

En iskake med kaffesmak står på et bord sammen med en kopp kaffe. Det passer ypperlig med en kopp nytraktet kaffe sammen med denne kaken! Foto: Colourbox.com

Det er ekstra stas å få servert hjemmelaget iskake. Du kan bruke den som dessert eller som en godbit til kaffen.

Det er flere måter å tilberede vår iskake på. Nedenfor finner du to forslag – én oppskrift for stor iskake, og én oppskrift for porsjonsstørrelser.

Oppskrift på stor iskake

Som bunn kan du for eksempel bruke en mandelbunn, eller lage en kjeksbunn med kaffe og Gjendekjeks.

Ingredienser – mandelbunn

  • 4 eggehviter
  • 150 gram mandler, skollede eller med skall.
    Alternativt kan du bruke valnøtter, da blir smaken mer markant og «voksen».
  • 150 gram melis

Fremgangsmåte

  1. Skoll eventuelt mandlene.
  2. Kjør mandler (eller ønskede nøtter) i en foodprosessor.
  3. Tilsett eggehviter.
  4. Rør inn melis.

Dersom du ønsker en høyere kake, kan du bruke følgende fremgangsmåte:

  1. Skoll eventuelt mandlene.
  2. Kjør mandler (eller ønskede nøtter) i en foodprosessor.
  3. Tilsett melis.
  4. Pisk eggehvitene stive.
  5. Tilsett ca. ¼ av eggehviten, og vend den svært forsiktig inn i nøttemassen.
  6. Bland nøttemassen forsiktig inn i resten av eggehviten.

Nøttebunnen skal stekes i en godt smurt springform i 30–35 minutter på 160ºC med over- og undervarme, eventuelt 155ºC på varmluft.

Dersom du vil lage porsjonskaker, kan du lage lekre havreflarn eller mandelflarn, som du finner oppskrift på nedenfor.

To porsjonsstørrelser av iskake med kaffesmak står på en skjærefjøl

Du kan fint lage porsjonsstørrelser av denne iskaken. Bruk for eksempel mandelflarn, sandkaker eller andre småkjeks. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på porsjonskaker – mandelflarn og havreflarn

Ingredienser – mandelflarn

  • 100 g flakmandler, som fås kjøpt ferdig. Om du ikke har flakmandler, kan du hakke mandler – det smaker like godt, men ser ikke like festlig ut.
  • 100 g smør, gjerne setersmør om du liker søtt og salt
  • 1 dl sukker, eventuelt Sukrin Gold
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ss melk
  • 1 ss mørk sirup, eventuelt Sukrin sirup

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og avkjøl.
  2. Bland sukker og mel sammen.
  3. Rør melk, sirup og smør sammen.
  4. Tilsett mel og sukker.
  5. Vend inn mandlene, gjerne litt forsiktig så flakene ikke knuses.
  6. Settes på bakepapir med teskje. Husk å ha godt mellomrom, ettersom de sklir ut.
  7. Stekes på 175ºC til gylne, ca 6–8 min.

Ingredienser – havreflarn

  • 100 g smør
  • 2,5 dl havregryn, store eller små, med eller uten gluten – alt er ok
  • 1,5 dl sukker eller sukrinmelis
  • 1 ts bakepulver
  • 3 ss hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en gryte og rør inn havregryn.
  2. Bland sukker/sukrinmelis med bakepulver.
  3. Pisk eggedosis av egg og sukker/sukrinmelis
  4. Sikt in hvetemel
  5. Rør smør og havregryn med eggedosisblandingen.
  6. Sett på bakepapir med teskje. Husk at de sklir utover, så lag god plass.

Oppskrift på kaffeiskremen

Nå skal du lage kaffeiskremen, og det er svært enkelt.

  1. Du lar en god vaniljeis stå en time i kjøleskap slik at den blir litt bløt.
  2. Rør deretter inn 6 ss kruttsterk kaffe som er avkjølt (for eksempel ca. 3 ss pulverkaffe til 4 ss kokende vann).
  3. Fordel iskremen over kakebunnen. Dersom du har laget havreflarn/mandelflarn, legger du en god skje iskrem på et flarn og legger et nytt på toppen. Sett herligheten i fryseren til den skal serveres. Så er det bare å nyte. Om du vil legge kaken sammen og så servere direkte, går det også helt fint.
  4. Pynt gjerne med revet sjokolade eller cappuccinopulver.

Et lite tips om du skulle være på hytta uten stekeovn, eller du bare ikke har lyst til å bake: Da kan du bruke tørre kjeks, for eksempel Gjendekjeks.

Relaterte artikler