Slik lager du moussekake med kaffe
Denne dessertkaken har ikke bare kaffe i bunnen, den smaker også utmerket med en kopp kaffe!
Kjeksbunnen passer godt sammen med både bærmousse og sjokolademousse. Foto: Sjo og Floyd
Her kommer oppskriften på en herlig moussekake med kaffe!
Dette er en moussekake med svært smaksrik kjeksbunn, og den passer derfor svært godt med både en mild bærmousse og en kraftig sjokolademousse. Vi gir deg oppskriften på både jordbærmousse og sjokolademousse nedenfor. Oppskriften er beregnet til en springform.
Oppskrift på moussekake
Ingredienser – kjeksbunn
- 1 pakke Gjendekjeks original
- 120 g smør
- 3 toppede ts pulverkaffe
- 3 toppede ts kakao
- 2 ts sukker
- 1 ts kanel
- ½ ts kardemomme
Fremgangsmåte – kjeksbunn
- Smelt smør i en gryte, og tilsett kaffe, kakao, sukker og krydder. Rør forsiktig til konsistensen er glatt.
- Knus Gjendekjeksene grovt, og ha oppi smørblandingen.
- Fordel i en springform eller i porsjonsglass.
Topp kjeksbunnen med for eksempel jordbærmousse eller sjokolademousse.
Ingredienser – jordbærmousse
- 400 g dypfryste jordbær
- 2 dl kremfløte, stivpisket
- 1,5 dl sukker
- 3 plater gelatin oppløst i litt vann
Fremgangsmåte – jordbærmousse
- Bløtgjør gelatinplatene i litt vann i en kjele. Hell deretter nesten alt vannet av. Det skal bare være nok tilbake til å få løst opp sukkeret, ca. ½ dl.
- Bruk en stavmikser på jordbærene.
- Pisk kremen stiv.
- Hell den avkjølte gelatin- og sukkerblandingen over jordbærene. Vend deretter kremen inn i jordbærblandingen.
- Fordel moussen over kakebunnen, enten i formen eller i glassene. Sett kaken i kjøleskapet i minst 3 timer før servering.
- Valgfritt: Du kan toppe kaken med et gelélag. Om du ikke vil lage din egen, kan du bruke en ferdig pakke.
Ingredienser – sjokolademousse
- 6 striper kokesjokolade, gjerne 70 %
- 6 egg
- 6 ts kruttsterk kaffe
Fremgangsmåte – sjokolademousse
- Smelt sjokoladen i vannbad, og trekk den vekk fra varmen når den er smeltet. Dersom du lar sjokoladen stå på varmen, vil massen bli kornete.
- Tilsett én og én eggeplomme og rør dem inn til en glatt røre.
- Pisk eggehvitene stive. Et tips er å tilsette en knivspiss salt for å få den ekstra stiv.
- Vend forsiktig litt av eggehviten inn i sjokolademassen, før du vender sjokolademassen inn i resten av den piskede eggehviten.
- Fordel jevnt over kakebunnen. Avkjøl kaken i kjøleskap i minst 3 timer før servering.
Dersom du ønsker å lage en enda bedre moussekake, kan du også tilsette litt karamellsaus.
Ingredienser – karamellsaus
- 1 ½ dl sukker
- 2 ss smør
- ½ dl fløte
- Evt. flaksalt
Fremgangsmåte – karamellsaus
- Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele over svak til middels varme. Du får best resultat om du ikke rører før alt sukkeret er smeltet og den gylne fargen har kommet frem.
- Trekk kjelen av varmen og tilsett smør, rør så kraftig. Dette kan sprute og frese, så vær forsiktig!
- Sett så kjelen over varmen igjen og tilsett halvparten av fløten. Så rører du resten av fløten inn og avkjøler sausen. Den vil stivne litt når den er kald, så ikke vent for lenge med å helle den over moussen.
- Dersom du ønsker salt karamellsaus, tilsetter du til flaksalt før du heller sausen over kaken.
Denne dessertkaken smaker selvfølgelig utmerket med en kopp kaffe!