Caffè d’orzo – en italiensk kaffeerstatter

Selv om drikken oppstod under andre verdenskrig da det var mangel på kaffe, er den fortsatt populær i Italia i dag.

En kopp med caffè d’orzo står på et bord sammen med byggkorn. Til tross for navnet er ikke caffè d’orzo egentlig kaffe. Foto: Colourbox.com

Caffè d’orzo er italiensk og betyr «kaffe av bygg». Til tross for navnet, er den varme drikken ikke egentlig kaffe.

Caffè d’orzo er en naturlig koffeinfri, espressolignende drikk som lages av byggkorn. Kornet brennes og kvernes, akkurat slik som kaffebønner. Drikken var opprinnelig en kaffeerstatter under krigen, og ble deretter sett på som en kaffeerstatter for barn. I dag øker imidlertid populariteten til drikken, også hos voksne, spesielt blant de som ønsker å redusere koffeininntaket.

Hvorfor byggkorn?

Under andre verdenskrig, og i tiden etter krigen, var det kaffemangel og rasjoneringer de fleste steder i Europa. Kaffe var dyrt og vanskelig å få tak i. Europeere måtte derfor bli kreative og finne andre måter å tilfredsstille kaffebehovet sitt på. To populære kaffeerstattere ble da byggkorn og sikorirot.

På grunn av dette ble Caffè d’orzo ble en svært populær drikk, hovedsakelig i Italia, men også andre steder i Europa. I Spania hadde man varianten café de cebada, som også betyr «kaffe av bygg», og i Portugal hadde man cevada. Disse variantene ble imidlertid oftere tilberedt som te, og lignet derfor ikke like mye på kaffe som det orzo gjorde.

Caffè d’orzo i dag

Selv om kaffe ikke lenger er en mangelvare, er caffè d’orzo fortsatt populært i Italia. De fleste land droppet kaffeerstatterne da kaffe endelig var tilgjengelig igjen, men ikke Italia. Det finnes fortsatt en rekke brennerier som spesialiserer seg på byggkorn, og de aller fleste kaféer og kaffebarer har orzo på menyen. Drikken minner om espresso, og på kaféer tilberedes den i vanlige espressomaskiner. Når italienske familier tilbereder drikken hjemme, bruker de gjerne en orziera – en type mokkakanne som er spesiallaget for å kunne brygge caffè d’orzo.

Også utenfor Italia vokser populariteten til orzo, blant annet i Tyskland, fordi drikken blir sett på som en sunnere, naturlig koffeinfri variant av kaffe. I tillegg importeres brent og malt byggkorn til både Storbritannia og USA. Caffè d’orzo er imidlertid ikke den eneste drikken som lages av bygg – det finnes en rekke varianter av byggkaffe, blant annet Pero, Cafix, Barlee og Kaffree Roma.

Kilde: wikipedia.org

Relaterte artikler