Hvordan dekke kaffebehovet uten kaffe – del 2

Det finnes mange kaffealternativer som er naturlig koffeinfrie.

En presskanne med løvetann-te står på et bord sammen med løvetenner og en kopp. «Dandy blend» er et populært kaffealternativt som er naturlig koffeinfritt. Foto: Colourbox.com

I enkelte sammenhenger har man et sterkt behov for å drikke kaffe, men vet at det er lurt å holde seg unna. Kanskje er det ikke lenge til leggetid, eller kanskje man ønsker å kutte ned på koffeininntaket. Eller har du rett og slett bare lyst til å prøve en ny smaksopplevelse? Da kommer disse koffeinfrie kaffealternativene godt med.

Et alternativ er selvfølgelig koffeinfri kaffe, men det finnes også mange gode kaffealternativer som er naturlig koffeinfrie – og som likevel kan tilfredsstille kaffebehovet.

Koffeinfrie kaffealternativer

De som elsker kaffe vet at det ikke finnes noen fullgode alternativer til en magisk kopp med kaffe. Likevel antyder forskning at vi ikke egentlig liker smaken av kaffe, men at vi har en positiv assosiasjon til følelsen kaffe gir oss. Det burde derfor vært fullt mulig å skape den samme positive assosiasjonen til koffeinfrie kaffealternativer.

På dette området finnes det svært mange valgmuligheter. Det kan hende du allerede har prøvd chai latte, matcha og gurkemeielatte, men det finnes langt flere – litt mer ukjente – varianter.

Brødnøtt-«kaffe»

Dette kaffealternativet er laget med brødnøtt, eller «maya seed» som det heter på engelsk. Drikken skal visstnok være ganske så sunn, og inneholder antioksidanter, jern, magnesium, kalium, kalsium og probiotisk fiber. Man kan velge mellom to smaksvarianter: kanel og mocca.

Produsenten anbefaler å tilberede drikken med en presskanne, ettersom produktet ikke løser seg opp i vann slik som pulverkaffe gjør. Man kan derfor oppleve litt grums i drikken dersom man bare rører den ut i vannet uten noen form for filter eller siling.

Tilbakemeldingene på produktet er noe blandet. Enkelte mener at det er et svært godt kaffealternativ, mens noen mener at det er helt udrikkelig. De fleste mener imidlertid at smaken er midt på treet – ikke spesielt god, ikke spesielt vond, men helt nøytral. Brødnøtt-«kaffen» kan for eksempel kjøpes på amazon.com.

En kvinne sitter innpakket i et pledd og drikker en kop med noe varmt å drikke.

Det finnes mange kaffealternativer som man kan kose seg med. Foto: Colourbox.com

Barlee

Barlee er et pulver laget av bygg, sikorirot og echinacea. Sikori kan visstnok senke hjerterytmen og hjelpe på forstoppelse, og noen mener også at det er bra mot galleblæresykdommer.

Drikken lages ved å blande pulveret med vann eller melk, og tilsette ønsket søtningsmiddel. Siden sikori er relativt vanlig å bruke i kaffedrikker, kan man nesten bli overbevist om at man drikker kaffe når man drikker Barlee. Man får tilfredsstilt kaffebehovet og får økt energi, uten de negative bivirkningene som kan komme av koffein. Barlee kan kjøpes på amazon.com.

Ayurvedic Roast

Ayurvedic Roast lover at selv om drikken ikke smaker nøyaktig som ekte kaffe, er dette det beste kaffealternativet som finnes. Drikken har visstnok samme forlokkende aroma, samme rike smak og samme tekstur og munnfølelse som mørkbrent kaffe.

Tilbakemeldingene bekrefter det produsentene sier. Selv om enkelte ikke liker smaken av produktet, mener de fleste at drikken nesten smaker det samme som kaffe. Nesten. Produktet kan kjøpes på amazon.com.

Dandy blend

Dandy blend er nok et kaffealternativ uten koffein. Drikken er laget av løvetannrot, sikorirot, ristet bygg, rug og rødbete, og har derfor en rekke positive helseeffekter. Dandy blend kommer som pulverform, og man blander det ut i vann på samme måte som pulverkaffe.

Dersom man blander drikken litt sterk, kan smaken minne om kaffe, om enn noe mindre bitter. Dersom man blander den svakere, minner den mer om te. Man kan også tilsette melk og søtningsmiddel dersom man ønsker det, eller lage drikken med kaldt vann for en slags is-«kaffe».

Tilbakemeldingene på Dandy blend er svært positive, og de fleste mener at drikken smaker godt. Kan kjøpes på arnika.no.

Kilde: allrecipes.com

Relaterte artikler